Hekwerk kasteellaan uit hengsels gelicht

21 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Rond het jaar 1900 heeft Baron Bentinck, bewoner van het kasteel, het grote, rustieke hek met poorten en ornamenten laten smeden door de toenmalige dorpssmid van Amerongen. Smeden betekende in die tijd het verhitten en slaan van verschillende soorten ijzer tot een weliswaar zwaar maar ook een wat zacht soort, bewerkbaar smeedijzer. Naar de maatstaf van die tijd werd deze opdracht vakkundig en fraai uitgevoerd. In opgemetselde kolommen werden zijhekken verankerd, de staanders werden met ijzeren neuten in de grond gedreven en een groots ornament bekroonde het dubbele poorthek. Dit was duidelijk de entree tot het Kasteelgebied (De Turnorlaan), met tweehonderd meter zuidwaarts de even indrukwekkende Poort tot de Kasteeltuin.

AMERONGEN - Het monumentale toegangshek tot de laan naar het kasteel heeft de laatste jaren veel te verduren gehad. Door een tweetal aanrijdingen van vrachtauto’s en slijtage door de tijd (100 jaar) was het fraaie hekwerk in slechte toestand geraakt. Ook de frequente hondenplasjes tegen de onderstijlen maakten de conditie er niet beter op. Het werd tijd voor een grondige reparatie, in samenhang met de bijna voltooide restauratie van Kasteel Amerongen.

door Manus van Gent

Nogal onnozele ongevallen met vrachtvervoer hebben het hek ernstig beschadigd en uit het lood gedrukt. Vorige week werd de totale reparatie aangepakt. De bekende Smederij Rombout uit Buurmalsen kreeg de opdracht dit restauratiewerk uit te voeren, vanwege hun ervaring en grote staat van dienst. Begonnen is met het voorzichtig loshalen van hekken en ornamenten, en door met diamantboren de staanders uit de stenen ondergrond te bevrijden. Het totale gewicht van poorthekken en zijvleugels bedraagt zo’n 2700 kilo. Inmiddels zijn alle delen bij familie Rombout samengebracht. Alles wordt daar gezandstraald, gecontroleerd en waar mogelijk gerepareerd of vervangen. Ook voor bevestiging in de grond worden diepere gaten en langere neuten geprepareerd. Binnen afzienbare tijd zal het hekwerk trots weer overeind staan. Ondanks de vernieuwde hekken zal het gebruik van de Kasteellaan voorlopig niet veranderen. Permanent overleg tussen de gemeente (gebruiker) en Kasteel Amerongen (eigenaar) zal het gebruik van de laan tot onderwerp hebben.

advertentie
advertentie