CDA gaat voor ‘vitale en veilige dorpen’

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Veldhuizen legt uit wat het CDA met ‘vitale dorpskernen’ voor ogen heeft: ,,We moeten uitkijken voor vergrijzing. Daarom zijn starterswoningen bijvoorbeeld belangrijk. Het is duur wonen binnen onze gemeente en mensen die er wonen krijg je er met geen stok uit”, lacht de CDA-lijsttrekker. ,,Daarom is het belangrijk dat er op het gebied van wonen aanwas is, dat is één manier om de dorpen vitaal te houden.”

Maarsberger Henk Veldhuizen trekt de lijst van het CDA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een nieuw gezicht in de raad. De melkvee- en zeugenhouder gaat met zijn partij voor ‘vitale’ en ‘veilige’ dorpskernen. door Paul Nolens

Een ander aandachtspunt van het CDA om de vitaliteit te waarborgen is de lokale bedrijvigheid. ,,Er wonen binnen de gemeente veel forenzen. De bedrijven die binnen de gemeentegrenzen ontstaan zijn en hier groot zijn geworden moeten we behouden en ondersteunen. Deze bedrijven zijn de smeerolie van de maatschappij, ze ondersteunen het maatschappelijk leven op allerlei gebied en dat is belangrijk om levendige dorpen te houden, net zoals de agrarische sector zorgt voor een gevarieerd en vitaal buitengebied”, vertelt de Maarsberger enthousiast.

Dorps- en cultuurhuizen zijn voor het CDA van groot belang in het dorpsleven. Veldhuizen: ,,Plaatsen als De Binder, de Twee Marken of De Zwoer zijn voor een gemeenschap bepalende plaatsen. De gedachte van dorps- en cultuurhuizen komt niet uit de lucht vallen, daar is behoefte aan. Het voldoen aan deze behoefte kost geld, maar wij hebben dat geld er graag voor over.”

Financiële ondersteuning vanuit de gemeente is voor het CDA van Veldhuizen ook nodig in het verenigingsleven. ,,Twintigduizend van de vijftigduizend inwoners binnen de gemeente sport. We kunnen tegen de verenigingen zeggen: ‘hou je eigen broek maar op’, maar dat doen wij niet. Wij vinden dat de gemeente de sportverenigingen moeten faciliteren. De behoefte van een zwemclub is een andere dan die van een voetbalclub, daar moeten we als gemeente wel rekening mee houden.”

Veiligheid

Een ander speerpunt van het CDA is veiligheid. Veldhuizen: ,,Als een dorp niet veilig is, is het niet vitaal. Een veilige omgeving omvat meer dan alleen het handhaven van de orde. Een vrouw van 82 moet ook gewoon kunnen wandelen over de wandelpaden. Dat zijn zaken die dichtbij de mensen staan. Verkeersveiligheid is absoluut een hoofdzaak voor ons. Ik woon aan de Haarweg en moet iedere ochtend tegen het sluipverkeer inrijden. We wonen aan één van de drukste verkeersaders van Nederland. Hoe ga je daar mee om? Het gemeentelijk vervoersplan is hierin belangrijk. De oplossingen voor het verkeersprobleem zijn niet eenvoudig. De korte termijnoplossingen moeten gekoppeld worden aan het langetermijnvisie. Daar moeten we de komende jaren hard aan werken. Er moeten keuzes gemaakt worden. We moeten bijvoorbeeld kiezen of we het verkeer vanaf de A12 via Leersum en Maarsbergen laten lopen, of via Doorn en Maarn. Dit probleem is te lang voor ons uit geschoven. We zijn al een heel eind op weg als we afspreken om een keuze te maken.”

Hangjongeren probleem

Het probleem met hangjongeren onderkent Veldhuizen. Praten met raddraaiers is volgens de lijsttrekker van het CDA tot op zekere hoogte zinvol. ,,Ik ben er van overtuigd dat wij goed zicht hebben op de problemen met hangjeugd. Wij denken dat de gemeente moet zorgen voor voldoende plekken waar mensen zich kunnen vermaken, dat kan rottigheid voorkomen. Verder moeten we de problemen met bepaalde groepen zeker niet accepteren maar we moeten er mee aan de slag. Het CDA zegt vaak dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is en dat is op deze problematiek zeker van toepassing. Er ligt een belangrijke rol voor de opvoeders weggelegd om problemen met jongeren te voorkomen. Bovendien moeten wij mensen aanspreken op hun gedrag. Voor de onwillenden is er natuurlijk een dorpsagent. Sociale controle is in onze ogen echter de mooiste vorm van handhaving en dat werkt absoluut in vitale dorpskernen.”

advertentie
advertentie