Afscheid van peuterjuf Leny

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

De peuterspeelzalen hebben in de periode dat Leny Schrijnemakers actief was een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. ,,In 1974 kwamen wij in Maarn wonen. In mijn vorige woonplaats had ik 10 jaar als kleuterleidster gewerkt, door het lerarenoverschot had ik hier geen baan. Het fenomeen peuterspeelzaal stond nog in de kinderschoenen. Links en rechts in het land startten mensen speelgroepjes met jonge kinderen, een opleiding was niet nodig. Zo ging het in Maarn ook en ik werd peuterleidster. Hannie Nijland heeft de kar 20 jaar getrokken op diverse locaties. Tot in de ‘90’er jaren de Peuterspeelzaal een eigen ruimte kreeg in de Twee Marken.”

Er is in al die jaren veel verbeterd MAARN - ,,Mijn hart ligt echt bij de jonge kinderen”, zegt juf Leny van peuterspeelzaal ‘t Hummelhonk in Maarn. Na 25 jaar gaat zij echter de kinderen verlaten en genieten van een welverdiend pensioen. Maar niet zonder dat er uitgebreid afscheid van haar is genomen door collega’s, (oud)leerlingen en hun ouders.

door Monique José Timmermans

,,We hebben intensief samengewerkt om daar te komen en tevens een pedagogisch beleidsplan geschreven voor het spelen in de peuterspeelzaal. In de periode dat ik zelf jonge kinderen had, ben ik er even tussenuit geweest. Wel volgde ik toen bijscholingscursussen PABO en viel ik in bij de basisschool.”

,,De peuterspeelzaalperiode is zo’n boeiende leeftijd. Het vraagt creativiteit van de leidster, de kinderen zitten midden in hun taalontwikkeling. Je helpt ze daarin verder met poppenkast spelen, voorlezen, liedjes enzovoort.”

,,Soms krijg je te maken met kinderen die zich afwijkend ontwikkelen of gedragen. Doordat ze in een groep leeftijdsgenootjes komen, gaat dat opvallen. Een schrik voor de ouders, die je weer kunt helpen met het vinden van de juiste weg voor het kind richting geschikt basisonderwijs. Dat intensieve contact met de ouders zal ik zeker missen. Ik ken half Maarn en heb een kijkje in veel gezinnen genomen, dat is de vertrouwelijke kant van het beroep.”

Professionaliteit

Schrijnemakers is blij dat er sinds haar eerste jaren als peuterleidster een grote sprong voorwaarts qua professionaliteit is gemaakt. De erkenning van het beroep sinds de jaren ‘80 en in Maarn de recente aansluiting bij Kind & Co. ,,Veel vrijwilligersbesturen hebben met grote inzet op zowel financieel als ideëel gebied getracht het hoofd boven water te houden, waardering daarvoor is gerechtvaardigd. De aansluiting bij een professionele organisatie zorgt nu voor een duurzaam behoud van de peuterspeelzaal in Maarn en Maarsbergen, cursussen voor de leidsters en een steviger voet tussen de deur bij de gemeente.”

Met een gerust hart sluit juf Leny de deur van de ‘t Hummelhonk achter zich. Zij heeft in de afgelopen drie jaar intensief samengewerkt met Caroline Beijer die haar taken inmiddels over heeft genomen.

Wie zijn kind wil laten spelen op de peuterspeelzaal is van harte welkom een keer een kijkje te komen nemen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens de ochtenduren op nummer 0343-441700 of kijk op de website van www.kindenco.nl.

advertentie
advertentie