SP’er Ad Schiedon draagt fakkel over

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Waarom staat u op een ‘onverkiesbare’ plek op de kandidatenlijst van uw partij?

Naast een lijsttrekker komt er ook iedere week een ‘lijstduwer’ aan bod. Deze week de lijstduwer van de SP: Ad Schiedon.

Ik heb vrijwel al mijn vrije tijd in de afgelopen vier jaren in het raadswerk gestopt. Toch geef ik de voorkeur aan het gewone ‘handwerk’ in de partijafdeling .Tot dat werk behoort ook de Hulpdienst SP. Nog afgezien van het tijdgebrek, verbiedt de wet een raadslid om als procespartij of adviseur op te treden in geschillen met de gemeente. Indien ik geen lid meer ben van de raad zijn deze belemmeringen niet meer aanwezig. Ik behoor inmiddels tot de AOW-gerechtigden en dan is het tijd de fakkel over te dragen aan jongere mensen zoals onze huidige lijsttrekker Jasper van Geijtenbeek.

Wat betekent de partij voor u?

De partij betekent heel veel voor mij. Zij is het platform waar ik mijn gedachten kwijt kan, waar ik mijn inzichten kan aanscherpen.De SP is bovendien geen verkiezingsmachine voor carrierejagers, maar voert samen met de mensen waarom het gaat actie. Waar ik trots op ben is het feit dat alle volksvertegenwoordigers en wethouders van de SP hun vergoedingen storten in de partijkas. Op deze wijze voorkomen we dat iemand financieel belang heeft bij zijn verkiezing en veel belangrijker: uit de financiele middelen kunnen we onze vrijwilligers optimaal ondersteunen.

Wat betekent u in de verkiezingstijd voor uw partij?

Ik ga net als alle andere actieve leden volop campagne voeren.Vanaf plakken van affiches en rondbrengen van folders tot het voeren van debatten.

Wat doet u als u genoeg voorkeursstemmen behaalt om in de raad te komen?

Ik ga er niet vanuit maar als ik zoveel stemmen krijg dat ik alsnog gekozen wordt dan moet ik met die wil van de kiezer ernstig rekening houden. In beginsel moet de raadszetel dan ook worden ingenomen. De positie van lijstduwer is echter dat helder is dat die zetel niet wordt geambieerd. Zou de situatie zich voordoen, dan zal ik mijn definitieve keuze laten afhangen van het overleg dat ik dan met de leden van mijn partijafdeling en de nieuw gekozen fractie zal hebben.

Is het kiezersbedrog als u genoeg voorkeursstemmen krijgt maar niet in de raad plaatsneemt?

Nee, ik vind een beslissing om niet in de raad plaats te nemen GEEN kiezersbedrog. Iedereen kan weten dat het lijstduwerschap wel betrokkenheid tot uitdrukking brengt , maar niet de wens om daadwerkelijk te worden gekozen.

Ervaart u de plaats op de lijst als eervol of als een springplek naar eventueel wethoudersschap?

Elke plaats op de SP lijst is eervol. Het zijn immers de leden van de partijafdeling die je dat vertrouwen schenken. Geen enkele plaats op een SP-lijst is een springplank naar het wethouderschap. Dat laatste is nooit een zelfstandig streven. De politieke verhoudingen kunnen meebrengen dat dit op je pad komt en dan geldt maar een afweging: kan ik de verwachtingen van de kiezer in die functie voldoende waarmaken?

Hoeveel zetels verwacht u dat uw partij gaat behalen?

Ik hoop op meer, maar ik verwacht dat we onze twee huidige zetels zullen behouden.

advertentie
advertentie