Creatief ouder worden met mindfulness

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,Mindfulness is een methode die al dertig jaar in de Verenigde Staten wordt toegepast. Het wordt veel gebruikt in managementtrainingen en zelf paste ik het ook toe bij trainingen van adviseurs en secretaressen. Ik zag dat het met geringe aanpassingen ook toepasbaar zou zijn voor ouderen. Door onze samenwerking met de ANBO is de leeftijdsgrens op 50+ komen te liggen”, aldus Koens die in zijn werkzame leven zelf trainer en organisatieadviseur was.

MAARN - In de afgelopen twee maanden heeft een tiental inwoners van de Utrechtse Heuvelrug de training ‘creatief ouder worden’ van Frits Koens gevolgd. ,,Ik ben heel enthousiast”, meldt Els Kruidenier, één van de cursisten, gelijk.

door Monique José Timmermans

,,Doel van de training is meer in het hier en nu te zijn, minder zorgen over (over)morgen en minder schuldgevoel over het verleden te hebben. Het is belangrijk dat deelnemers zichzelf openstellen voor nieuwe ervaringen die komen uit de eeuwenoude oosterse filosofie en westerse psychologie.”

,,De deelnemers zijn overwegend mensen die op een punt in hun leven aankomen waarop ze keuzes moeten maken of een nieuwe structuur zoeken zoals na pensionering, na overlijden geliefde of na ziekte. Men leert positiever in het leven te staan, rust te zoeken en zich minder te laten opjagen”, vertelt Koens.

Kruidenier nam deel omdat ze al een tijdje nieuwsgierig was naar wat het in zou houden. ,,In mijn werk kom ik veel met psychologische vraagstukken in aanraking en bovendien wilde ik leren om ze;f meer vanuit de ontspanning te leven. Een aantal maal per dag een adempauze nemen en meer aandacht hebben voor wat je doet, geeft meer plezier. Die met aandacht gevouwen was, lacht je toe in de kast. Ik pas het met name toe bij de alledaagse routineklussen, al lijkt dat makkelijker dan het is.”

De waarde van de training is volgens Koens dat mensen leren een blijvend ander accent in hun leven leggen. Daarom is de training acht weken. ,,Het is trainen en ervaren. Het wijzigen van gedrag of werkwijze vraagt tijd, maar levert zoveel op. Neem een rood stoplicht terwijl je haast hebt, zie het als een paar minuten voor jezelf. Even rust.”

u Een nieuwe training start half januari in Trompstaete in Maarn. Informatie: Frits Koens 0343-444445.

advertentie
advertentie