Geen agenda maar een Doorn Kalender

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Maar hoe? De een zegt dat een goed ‘time management’ uitkomst kan bieden, maar dan ben je voortdurend met je agenda bezig. De ander zegt dat alle bezoekjes overbodig zijn, tenzij er sprake is van enige noodzaak.

Maak een eigen overzichtelijk ‘Getijdenboek’ Van maandag tot en met zondag bunkeren wij de week wel vol. Afspraken en vergaderingen van het begin tot het eind van de week en in het weekeinde is er altijd weer een veelheid van familiaire zaken die moeten. Voor creativiteit en een beetje spiritualiteit blijven maar weinig momenten vrij. Dát zou eigenlijk anders moeten….

door Nicole van der Schaaf

Pak uw agenda dus eens stevig aan en schrap alle overbodige zaken. Of, beter nog, gooi hem weg en maak uw eigen ‘Getijdenboek’. Zo’n fraai geïllustreerd boek waarin alleen de getijden - de jaargetijden en/of de maanden - zijn aangegeven en wat er dan moet gebeuren. Makkelijk en overzichtelijk. In de middeleeuwen deden ze het ook zo. Een aantal van die getijdenboeken overleefden de eeuwen en is gelukkig bewaard gebleven; we kunnen ze bekijken in o.a. het museum van het boek, Meermanno in Den Haag.

Onze Succes-agenda’s zullen die leeftijd niet bereiken, maar ik weet ,van horen zeggen, dat de ‘Doorn Kalender’ wel een collectors item is.

Voor 2010 maakten de samenstellers van de Doorn Kalender ten behoeve van De Harmonie ook weer een fraai bewaardocument.

Voor alle maanden van het jaar koos men een interessante oude foto met een inzetje van de situatie zoals die nu is. Het document heet niet voor niets ‘Doorn Kalender’, het betreft ook echt alleen Doorn. Begrijpelijk aangezien het koninklijk muziekgezelschap De Harmonie al sinds 1808 een typisch Doornse aangelegenheid is.

Bij alle foto’ staan heldere teksten die ook daadwerkelijk iets bijdragen aan de kennis van de historie van Doorn. Het verhaal bij de maand maart bijvoorbeeld gaat over de Doornse ‘Kapen’, de uitkijktorens die stonden (en staan) in het Kaapse Bos. ‘….Vanaf het moment dat de Heuvelrug door de eerste gasten werd bezocht, kwamen er uitkijktorens. De Kaap is er één van. De naam is af te leiden van Kaap de Goede Hoop. Een bereisd landheer zag de gelijkenis en gaf de toren de naam ‘de Kaap’….’

Kapen kwamen en Kapen gingen. De eerste werd gebouwd in 1890 en in 2006 werd de huidige vierde versie neergezet.

Op de maand juli is te zien hoe het Plein 1923 eruit zag in 1977. Werkelijk vreselijk. Op de plek waar nu ‘De Notabelen’ een gezellig terras hebben en bomen staan, stonden zo’n dertig jaar geleden alleen maar auto’s geparkeerd voor een stoffig rijtje winkeltjes.

Naast veel leeswerk biedt de kalender ook nog een ruim kalendarium waar één afspraak per dag op gezet kan worden. Genoeg dus voor iedereen die geen overvolle agenda meer wenst in 2010.

Wie slim is snijdt aan het eind van het jaar het kalendarium plus advertenties eraf en houdt daarna een mooi boekje over Doorn over.

uBestellen:

www.koninklijkeharmonie.nl

advertentie
advertentie