Bevolking krijgt iets te kiezen

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Architect Inbo krijgt van de gemeente de opdracht om twee alternatieven, naast het huidige ontwerp, te tekenen. De bevolking mag vervolgens kiezen voor één van de ontwerpen. Voorwaarde is wel dat er wordt vastgehouden aan het concept met drie paviljoens en een ondergronds souterrain. Bovendien moeten de alternatieven ook een ‘ondergeschikte rol’ spelen ten opzichte van het Cultuurhuis. Voor 8 januari moeten de bewoners gekozen hebben.

Concept voor gemeentekantoor gehandhaafd HEUVELRUG/DOORN - Er komen alternatieve ontwerpen voor het gemeentekantoor. Wethouder Roy Pamboer heeft dit vorige week voorafgaand aan de raadsvergadering in een memo voorgesteld aan de raad. De fracties gingen hier donderdagavond tijdens de raadsvergadering mee akkoord.

door Paul Nolens

De grootste tegenstanders van het huidige ontwerp, de Vereniging Leefbaar Doorn en de Federatie Doornse Ondernemers, waren blij met de handreiking van de wethouder. Toch sprak Age van der Werf namens de VLD voorafgaand aan de raadsvergadering een aantal zorgen uit. ,,Wij betwijfelen of er wel genoeg tijd is voor een burgerraadpleging. Wij zien liever dat het besluit over de verkiezingen wordt getild. Er moet een afkoelingsperiode worden ingelast.” FDO-voorzitter Ad Onstein pleitte ook voor herbezinning. Bovendien blijven de Doornse ondernemers bezorgd over de verkeerssituatie rondom het nieuw te bouwen kantoor.

Het grootste deel van fracties was tevreden over het voorstel in de memo. Al bleef een aantal fracties kritisch. Ad Schiedon, SP: ,,Het college zag de bui hangen en komt nu met alternatieven. Wij zouden alleen graag zien dat er niet te star wordt omgegaan met de gestelde kaders. Dat kan beperkend werken.”

Hans Waaldijk van de GroenLinks/PvdA noemde het voorstel ,,een beweging de goede kant op. Het draagvlak liet te wensen over. Nu de mensen wat te kiezen krijgen, wordt de onrust over het uiterlijk van het gebouw behandeld.”

De SGP stelde voor dat er bij de alternatieven afgestapt mag worden van het concept met de drie paviljoens. D66 steunde de SGP daarin gedeeltelijk. Jan Willem Eggink. ,,Het gaat mij te ver om helemaal van het concept af te stappen maar ik pleit er wel voor dat Inbo meer kan veranderen aan het huidige concept dan de wandjes en daken.”

Wethouder Roy Pamboer gaf aan dat het schuiven met de gebouwen geen optie is. ,,Als Inbo met het vastgestelde concept aan de slag gaat met de alternatieven, dan blijven alle eerder gemaakte berekeningen en kosten ten aanzien van het bouwkundig ontwerp, installaties en duurzaamheid van kracht. Doe je dat niet en stap je af van het concept en de gestelde kaders, dan moet dat allemaal overnieuw gebeuren.”

De raad stemde uiteindelijk, op de fracties van de ChristenUnie, SP en BVH na, in met het voorstel van het college. Dit houdt in dat architect Inbo aan de slag gaat met een alternatief met een ‘klassieke uitsraling’ en een alternatief met een uitstraling ‘passend bij het uiterlijk van het Cultuurhuis.’

Halverwege december worden de alternatieven gepresenteerd op de gemeentepagina’s in deze krant. De inwoners kunnen vervolgens tot 8 januari hun voorkeur kenbaar maken. De uitslag hiervan is niet bindend. De raad moet op 26 januari, met de uitslag bij de hand, een keuze maken voor één van de ontwerpen.

advertentie
advertentie