Vrijwilligers Wereldwinkel ‘geridderd’

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Truus Bretveld was trots op ‘haar’ vrijwilligers: ,,Deze onderscheiding is een passende vorm van waardering voor al het werk dat jullie doen. Onze winkel in Leersum bestaat inmiddels 25 jaar en ik zal dan ook het eerste lintje opspelden bij Anneke Torenstra, die er vanaf het begin is bij geweest.’’ Het laatste lintje was voor Trudie de Jong, die ook als laatste het team is komen versterken. Ook initiatiefneemster Dick Overweel - ‘ik heb daarvoor in 1989 al een onderscheiding gekregen’ - was aanwezig in eetcafé De Remise, waar 23 van de 24 vrijwilligers bijeen waren gekomen. ,,Het voelt alsof ik zojuist ben geridderd, ik ben hier apetrots op,’’ reageerde één van de dames vol trots. Het bleef niet bij een lintje, men kreeg ook een boek over 100 vrijwilligers en een bedankbrief van minister Bert Koenders.

LEERSUM - De organisatie van Wereldwinkels bestaat dit jaar 40 jaar. Om te laten blijken hoe belangrijk het werk van hen is die de winkels draaiende houden werd aan alle 12.500 vrijwilligers in Nederland een zogenaamd ‘fair trade lintje’ uitgereikt. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders speldde het eerste lintje in Eindhoven op, de vrijwilligers van Leersum waren maandag 16 november aan de beurt.

door Jan Meijer

Het was opvallend dat het vooral ouderen zijn, die de Wereldwinkel in Leersum draaiende houden. ,,Die hebben in de huidige maatschappij het meeste tijd beschikbaar. Maar toch zou het team het heel prettig vinden als er uitbreiding komt. Dat mogen natuurlijk best weer ouderen zijn, maar we roepen vooral jongeren op ons te komen versterken. Het runnen van een Wereldwinkel wordt steeds professioneler en daarbij is elke helpende hand welkom.’’

Nieuwe collectie

Truus Bretveld: ,,We hebben pas weer de nieuwe collectie binnen en in deze tijd van Sinterklaas en Kerstmis kunnen de mensen bij ons ideeën opdoen voor de cadeautjes die daarbij horen.’’ Een bezoek aan de Wereldwinkel aan de Rijksstraatweg is alleszins de moeite waard. Wie koopt bij de Wereldwinkel, draagt bij aan vermindering van armoede van mensen in derdewereldlanden. Het biedt producenten een leefbaar inkomen. Mensen kunnen wonen, kinderen kunnen naar school en gezondheidszorg kan worden betaald.

advertentie
advertentie