Thuis in De Poort van Wijk

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

De Poort van Wijk is een kleinschalige woonvorm voor ouderen en dementerenden. Tussen de elf en dertien senioren kunnen tijdelijk of permanent verblijven in de villa in Cothen, waar zorg op maat wordt geleverd en persoonlijke interesse voorop staat. Veel meer dan in de reguliere zorginstellingen wordt aandacht gegeven aan de behoeften van de inwoners. ,,Dat kan omdat wij een kleine particuliere instelling zijn. Tijd voor een luisterend oor, make-up, haar in de krul, een wandeling en andere kleine geneugten zit in de dagelijkse routine als de bewoner dat wil,” aldus teamcoördinator Elisabeth Krikke. ,,Het moet voor de bewoner als thuis voelen, en ook thuiskomen zijn.”

COTHEN - In de huiskamer van De Poort van Wijk zitten de bewoners gezellig bij elkaar. De een leest, de ander luistert naar muziek, en een derde soest op de bank. In de woonzorg villa staat de bewoner en zijn of haar woongenot centraal. Een medische sfeer is niet te bespeuren. door Rose Carry Lokin

Alie van den Brink, regiomanager van de woonzorgvilla in Cothen en de vergelijkbare woonvormen Villa Marianna in Apeldoorn en Villa de Horsting in Laag Soeren legt uit dat de woonvorm best bijzonder is. ,,De combinatie van hulpbehoevende ouderen en dementerenden tezamen onder een dak is redelijk uniek, en werkt goed in de praktijk. Bewoners zijn betrokken met elkaar, kunnen dingen samen ondernemen, maar ook hun eigen gang gaan. Zo hebben we een bewoner die graag leest. We waarborgen dan zijn privacy.”

In de twee en een halve jaar dat De Poort van Wijk bestaat heeft de woonvorm ook echtparen als bewoners verwelkomt. ,,Het is fijn als stellen bij elkaar kunnen blijven, en voor elkaar kunnen blijven zorgen,” aldus Elisabeth. Speciaal voor echtparen is er een appartement met twee kamers aanwezig. ,,En desnoods verbouwen we twee kamers. We puzzelen altijd graag mee met de behoeften, en laten ons goed informeren door de bewoner(s) zelf en hun familie of vrienden.” In 2010-2011 wordt er op het riante perceel van de woonzorg villa nog een woonzorgvilla met grotere appartementen gebouwd, ook speciaal voor echtparen. In de praktijk is de behoefte daaraan groot. De komende jaren wil Stepping Stones Home & Care, waar De Poort van Wijk onderdeel van is uitbreiden met een à twee nieuwe woonzorgvilla’s in de regio. Senioren kunnen vanaf € 1400 per maand verblijven in De Poort. Momenteel is er één kamer beschikbaar. Naast kleinschaligheid en huiselijkheid voldoet De Poort van Wijk aan de zorgkwaliteitsnormen en staat een (para)medisch team te allen tijde ter beschikking.

De Poort van Wijk, Groenewoudseweg 13, 3945 BC Cothen, tel: 0343-565170 of 06-10828003. www.poortvanwijk.nl.

advertentie
advertentie