Jeugd maakt kennis met politiek

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Vorig jaar werd voor het eerste een jeugdgemeenteraad georganiseerd voor de groepen zeven en acht van de basisscholen in de gemeente. Het raadsvoorstel voor een speelplek op het schoolplein van basisschool De Triangel uit Doorn haalde toen de meeste stemmen en is inmiddels ook uitgevoerd. Vorige week woensdag waren de middelbare scholen aan de beurt. Na de ontvangst werd de dag geopend door burgemeester Frits Naafs: ,,Kennismaken met de lokale democratie vindt ik persoonlijk erg belangrijk voor kinderen.

Jongeren kiezen voor dansfeest ten bate van KiKa DOORN - Leerlingen van drie VMBO van het Revius Lyceum, Schoonoord en Scholengemeenschap Maarsbergen hebben vorige week kennisgemaakt met de lokale politiek. Ze waren de hele dag te gast in het Cultuurhuis om als een echte gemeenteraad over plannen te praten en een besluit te nemen.

door Rob Verbraak

Hierna werden de leerlingen verdeeld over zes groepen om een uitvoerbaar plan op te stellen met als thema ‘’Jeugd actief en gezond’’. Het voorstel wat aan het eind van de dag in de jeugdgemeenteraad de meeste stemmen zou krijgen, wordt door de gemeente beloond met een subsidiebedrag van €1500 om het ook daadwerkelijk uit te voeren.

In de jeugdgemeenteraadsvergadering werden de volgende zes voorstellen door de groepen gepresenteerd. Een sportevenement voor leerlingen tussen de twaalf en zestien jaar op het terrein van de mariniers in Doorn, een ‘gezond en fit’-dag op de scholen met als thema een ‘Vet vrije dag’, de aanleg van een trimbaan in het Ludenbos in Doorn, een sportdag in de de gymzaal van het Revius of sporthal Steinheim, een maandelijks dansfeest waarbij de opbrengst gaat naar de Stichting KIKA (kinderen met kanker) en als laatste een Fruity Djoi-dag een discofeest waar gezonde drankjes geserveerd worden.

In de jeugdgemeenteraad met negenentwintig raadsleden -die werd voorgezeten door burgemeester Fits Naafs- moesten de groepen tijdens een debat hun plan uitleggen, niet alleen de uitvoering maar ook de begroting. Tijdens dit debat werden door de raadsleden kritische vragen gesteld over de haalbaarheid van de plannen en de diverse doelgroepen. De indieners van de plannen gaven op deze vragen een onderbouwd antwoord. Na dit debat werd er gestemd over de zes voorstellen. Geen van de voorstellen haalde in de eerste ronde de helft plus één van de stemmen. Twee voorstellen bleven uiteindelijk over voor de tweede stemronde: het plan voor een Fruity Djoi-dag en het dansfeest voor KIKA. In deze tweede stemronde werd als uiteindelijke winnaar het dansfeest voor KIKA met een grote meerderheid gekozen. Burgemeester Naafs zegde direct toe om bij de eerste keer ook zelf aanwezig te zullen zijn.

In 2010 wordt ook een jeugdgemeenteraad gehouden en dan weer voor de basisscholen.

advertentie
advertentie