Gedumpte Roodwangschildpad krepeert in ons klimaat

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Op een warme nazomerdag lag deze rondwangschildpad lekker te genieten. Hij of waarschijnlijk zij moet dit mooie stekje, op het zuidelijke puntje van het eiland in de derde Leersumse Plas, al jaren kennen. Zo’n knaap zie je zelden hier. Vrouwtjes worden het grootst; langer dan 30 centimeter. In een ideale leefomgeving worden ze 50 tot 75 jaar. In huiskamerwater van 20 tot 22 graden gedijen ze het best, maar buiten is het dat hooguit een paar maanden in ons kille klimaat. Kreperen van de kou is geen lolletje.

Schilpadvijvers

In ons land komen ze van nature niet voor, maar zitten ze wel in stadsvijvers aan de rand van kinderrijke woonwijken. Ik heb er al eens twee idyllisch naast elkaar zien zonnen. In de beginjaren negentig werden ze massaal gedumpt. Kinderen in de dierenwinkel wilden wel zo’n lief schattig Stoffeltje-van- de-Fabeltjeskrant, maar kleine kinderen worden groot en het schildpadje vraagt steeds meer verzorging. Na enkele jaren is de lol eraf en vinden ook pa en moe, dat ze het huisdier lang genoeg verzorgd hebben. Met de moraal waarmee de gemiddelde stedeling tegen de natuur aankijkt worden ze dan even gemakkelijk als ze zijn aangeschaft in de naburige vijver gekieperd. Ze zwemmen graag is de drogreden, bekend van het aquariumleven in de huiskamer. ,,Hupsakee, bij andere Stoffeltjes, dan hebben ze nog wat aan elkaar.” Maar helaas – en gelukkig voor de biotoop - tot voortplanting komt het niet, want de eieren hebben twee maanden een constante temperatuur boven de 25 graden nodig om uit te komen.

Zonaanbidders

De roodwangschildpad is afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Bij tientallen heb ik ze zitten zonnen op dode boomstammen net boven het wateroppervlak in een natuurpark in Florida. Ze bewegen voortdurend met hun kop en trekken hun grappige pootjes omhoog om maar zoveel mogelijk zon te vangen. Met de glasbodemboten, waarmee het rijke onderwaterleven goed kan worden bekeken voeren we stilletjes door het heerlijk, vochtig warme moerasgebied. Kwam je iets te dicht bij dan floepten de toeschouwers te water. Dus wegvangen in Nederland zal zeker ook niet lukken. Ze zwemmen een beetje traag en plomp. In het aangelegde bassin bij het gedenkmonument van de vijf verongelukte astronauten in mei 1987 op het Kenndy SpaceCenter in Florida zagen we een schildpad zwemmen met een afgebeten poot. De grootste belager van de schildpad is namelijk de krokodil. Ook de grootste roofvissen en roofvogels hebben schildpad op hun menu. In ons land hebben ze nauwelijks vijanden en lopen de echte overleveraars kans stokoud te worden.

De roodwang zelf is een alleseter, planten, sla en andere groenten en fruit eet hij graag. In de natuur weet hij zich verder te bedruipen met visjes, wormen, slakken en kikvorsen. Zijn krachtige kaken en vlijmscherpe bekrand helpen hem in zijn strijd om het bestaan door de tijd heen. Gezien zijn postuur weet de Stoffel van de foto zich best te redden.

Tekst en foto: Kees de Kroon

advertentie
advertentie