Onvrede en enthousiasme over verbouwing

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In de ogen van Doornaar Rien de Feijter begon de vernieuwingszin bij de kerkgangers toen de gereformeerde kerk, gehuisvest aan de Kampweg, en de hervormde gemeente van de Maartenskerk, fuseerden. ,,Voor mijn gevoel is de op handen zijnde verbouwing een breuk met het verleden. Weg met alles wat aan vroeger herinnert. Sinds de fusie is er sprake van dominantie van het gereformeerde deel van de gemeente. Het verlies van hun eigen gebouw dient gecompenseerd te worden door grote inspraak in de herinrichtingsplannen van de Maartenskerk.”

Vereniging tegen verbouwing interieur Maartenskerk DOORN - Het interieur van de Maartenskerk wordt veranderd. Een verschrikking voor Rien de Feijter. Een zegen voor Jaap Lagendijk. De Feijter heeft zich, samen met vijftig anderen verenigd om te strijden voor het behoud van het huidige interieur van de Doornse kerk. De vereniging weet zich gesteund door 260 sympatisanten, die allen hun handtekening hebben gezet voor het behoud van het interieur. Een onzinnig initiatief, vindt voorzitter van de kerkenraad, Lagendijk, die de verbouwing noodzakelijk acht.

door Paul Nolens

De Feijter en zijn vereniging vinden een grondige verbouwing van het interieur onnodig. ,,Wij missen iedere onderbouwing voor de voorgestelde veranderingen. Er wordt in de plannen gesproken over ‘moeten’ en ‘noodzaak’, maar waarom? Er is onvoldoende kritisch naar het plan gekeken. Het interieur van de Maartenskerk is momenteel prachtig. Als de banken grotendeels weggehaald worden gaan ook de unieke blakers voor een groot deel verloren. Verder wordt er in de plannen gesproken van te weinig flexibiliteit in het huidige interieur. Wij vinden die flexibiliteit vreselijk overdreven. Jeugddiensten, een vespe, een avondwake, ze willen het allemaal in de kerk proppen. Wij vragen ons af in welke mate de huidige situatie deze wensen belemmert. Wij vinden de voorgestelde verbouwing een ware kaalslag. Er is momenteel sprake van een monumentaal interieur. In tijden van ontkerkelijking gaan mensen juist naar de Maartenskerk vanwege deze monumentale functie.”

Zelf gaat De Feijter op zondag niet meer naar de Maartenskerk. Mede door deze zaak. ,,De tegenstellingen binnen de gemeente worden hierdoor scherper. Het wordt niet rechtstreeks tegen mij gezegd, maar ik voel me er niet meer prettig.”

Volgens voorzitter van de kerkenraad, Jaap Lagendijk wordt door de vereniging van De Feijter een beeld opgeroepen dat niet in de buurt komt van de waarheid. ,,De ontwikkeling van de kerk staat niet stil. Er wordt door meneer De Feijter een beeld opgeroepen van een kerk die nog nooit veranderd is. We vinden het huidige interieur prachtig, maar inflexibel. De afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe liturgische vieringen ingevoerd. Diensten met zang en muziek, verschillende vormen van avondmaalsvieringen, jeugddiensten waarbij gebruik gemaakt wordt van een podium om iets uit te beelden. In het huidige interieur komen deze vormen moeilijk tot hun recht.”

Lagendijk weet dat veranderingen op weerstand kunnen stuiten. ,,Er zijn mensen die zeggen dat de verbouwing zonde is. Ik denk dan: de kerk is door de jaren heen al zo vaak aangepast. Er wordt nu een beeld geschetst van een groep doldrieste mensen die de kerk gaan slopen. Dat is onterecht.”

Van een, door het gereformeerde deel van de kerkgemeente, opgedrongen verbouwing wil Lagendijk niets weten. ,,Er is absoluut niets opgelegd door het gereformeerde deel. De verbouwplannen zijn volledig in samenspraak gegaan. We hebben een aantal bijeenkomsten gehouden over de toekomst van de kerk. Tijdens die bijeenkomsten hebben we een enquête gehouden over de interieursverandering. Daar kwam uit dat 70 procent voor de verbouwing is. Sommige mensen plaatsten daar wel kritische kanttekeningen bij. Ongeveer 10 procent reageerde neutraal en 20 procent was tegen de verbouwing. Samen met de monumentendienst is het plan daarna op sommige punten aangepast, mede door de kanttekeningen van gemeenteleden. Zo wilden wij, in het eerste plan, de lambrisering lager maken. Dat hebben wij teruggedraaid, om het karakter van de kerk te behouden. We willen de beeldbepalende, historische elementen gewoon behouden. Alle veranderingen zijn echt zorgvuldig en verantwoord onderbouwd. En Monumentenzorg heeft zich daarbij aangesloten.”

Rien de Feijter ziet de toekomst voor het interieur van de kerk aan het Kerkplein somber in. Het plan komt binnenkort bij de gemeente ter inspraak te liggen, maar er lijkt voldoende steun te zijn voor doorgang van het verbouwingsplan. De Feijter: ,,Wij overwegen juridische stappen als de verbouwing doorgang vindt.” Lagendijk:,,Jammer dat het zo gaat, maar wij zien die juridische stappen vol vertrouwen tegemoet.”

advertentie
advertentie