Hoorzitting over bezuinigingen

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het woord was donderdag eerst aan Kors Pater, als vertegenwoordiger van het SPUH (Senioren Platform Utrechtse Heuvelrug. De boswachter vroeg de aanwezigen aandacht voor de bezuiniging op gladheidsbestrijding. ,,Er zullen meer ongelukken gebeuren. Het een probleem als mensen een aantal dagen achtereenvolgens wegens gladheid niet naar buiten kunnen. Bovendien,” waarschuwt Pater ,,zullen er vanuit minister Bos ook nog bezuinigingen worden opgelegd. Zijn deze al meegenomen?” Volgens burgemeester Naafs is dit niet het geval, aangezien daarvan nog niet alles bekend is.

HEUVELRUG - Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug zal de broekriem strakker aan moeten trekken. In de programmabegroting wordt de financiële positie voor 2010-2013 onder de loep genomen. Daarin staat een aantal bezuinigingen. Tijdens een hoorzitting op 8 oktober kregen burgers en maatschappelijke organisaties de gelegenheid hun mening te geven aan raads- en commissieleden. Discussie over de onderwerpen vindt eind van de maand in de raadsvergadering plaats.

door Monique José Timmermans

Een heet hangijzer voor de regiobibliotheek Z-O-U-T is De Gids, de landelijke digitale databank. De gemeente wil hierop bezuiniggen. Op lokaal niveau kan van de opzet van De Gids gebruik gemaakt worden voor het digitale WMO-loket. Volgens Mariet Wolterbeek (Z-O-U-T) wordt er net druk gewerkt aan het samenstellen van verschillende produktpakketten. ,,Deze fase is nog niet afgerond en desondanks ontvangen wij per brief aankondigingen van een bezuiniging van €50.000,- zonder te weten waarop. De gemeente is wel een contract met de bibliotheek aangegaan om De Gids te beheren. Hiervoor is 7 uur per week een betaalde kracht actief.” De gemeente wil De Gids alleen inzetten om te voldoen aan haar informatieplicht. ,,Wij willen dit graag samen met de gemeente doen en niet de kaasschaaf erover halen”, aldus Wolterbeek.

In de kommer en kwel rond bezuinigingen verraste de VVV Utrechtse Heuvelrug met een verzoek om meer geld. €25.000,- Bovenop de reeds te ontvangen €55.000,-. Bestuursvoorzitter Hoogstad onderbouwt zijn verzoek: ,,Het toerisme is een groeisector binnen de gemeente die blijft zorgen voor werkgelegenheid. De groei komt mede voort uit een marketingplan dat is gepubliceerd om ‘Utrechtse Heuvelrug’ als merk in de markt te zetten. Er moet inspanning geleverd worden om het plan te realiseren en te ondersteunen.” Volgens Hoogstad kan dat niet met de enige betaalde kracht (20 uur/week) die nu in dienst is en de circa 80 vrijwilligers aanstuurt. ,,Die basis is te smal. Er moet iemand bij. We hebben twee groepen klanten, de inwoners van de gemeenten en de recreanten/toeristen van buitenaf die voorzien moeten worden van informatie en producten. Meer inkomsten genereren vanuit de ondernemingen, die profiteren van het toerisme, zal in de huidige bezetting ten kosten gaan van activiteiten die nu wel gebeuren. We willen niet afhankelijk zijn van de gemeente alleen.” De raad spreekt zich na de algemene beschouwingen op 26 oktober, en na discussie in de vergadering, op 29 oktober uit over de begroting. De vergaderingen beginnen om 19.30 uur in het Cultuurhuis en zijn openbaar.

advertentie
advertentie