Schoolprojectviering dertig jaar

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Lavooy vervolgt: ,,Destijds zijn Dick Jansen en Jaap Haverkamp in Maarn de grondleggers geweest. Tijdens de voorbereidende vergaderingen merk je nog altijd de verschillende invloeden die dan samenkomen tot één dienst in De Twee Marken.”

Oecumene en lage drempel zijn de basis MAARN - ,,De schoolprojectvieringen zijn voortgekomen uit een bevlogen overtuiging voor de oecumene en de wens kerkelijke vieringen laagdrempelig te maken.”, aldus Sam Lavooy (leerkracht De Ladder) die vanaf het begin bij de vieringen betrokken is geweest. ,,Aanstaande zondag staan we tijdens de schoolprojectviering in de Twee Marken stil bij het 30-jarig bestaan.”

door Monique José Timmermans

,,De schoolprojectvieringen zijn niet van meet af aan gezamenlijk in de Twee Marken gehouden. De protestanten en katholieken hadden - na overleg over de inhoud - in de eigen kerk hun eigen diensten.”, vertelt Mieke de Groen (leerkracht De Ladder) eveneens al 30 jaar betrokken. ,,Later maakte de viering een route langs de verschillende kerken. Tot het moment dat het aantal bezoekers te groot werd en de wens om het laagdrempeliger te maken actueler. Toen is gekozen voor De Twee Marken. Vervolgens zag je ook de mensen die niet zo snel naar de kerk gingen, daar wel komen.”

Er zijn jaarlijks drie van dergelijke diensten die samen met de enige Christelijke basisschool van het dorp ‘De Ladder’ worden voorbereid door voorganger, leerkrachten en ouders.

Samen

,,Alhoewel het heel duidelijk een project is van alle scholen met alle kerken, komt er vanuit de openbare scholen nauwelijks inbreng, aangezien godsdienstonderwijs daar niet op het programma staat.” Bij toerbeurt komt de voorganger van een andere kerk (zondag Frederieke Prinsen) en staat een andere leeftijdscategorie kinderen centraal (zondag de onderbouw). Op de betreffende zondagen is alleen de dorpskerk in Maarsbergen open, de andere kerken blijven dicht. Het is dus zeker zo dat behalve de kinderen en hun familie ook andere kerkgangers de weg naar De Twee Marken weten te vinden.

,,Ook in de huidige tijd blijft de schoolprojectviering in een behoefte voorzien.”, vertelt Desirée Beaujean. De moeder van drie jonge kinderen is betrokken bij de voorbereidingen. ,,Het past in deze tijd waarin het kader van de kerk wegvalt, terwijl de behoefte aan bezinning blijft. De thema’s liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen, bijvoorbeeld vertrouwen of zoals zondag ‘Wees (eigen)wijs’, en sluiten aan bij de godsdienstlessen op school.”

Kinderen spelen een centrale rol tijdens de viering, maar niet de hoofdrol. ,,Ze bereiden de liedjes of sketches voor en maken decorstukken om de ruimte aan te kleden. Daarnaast is er een koortje. ,,Dat heeft zeker een meerwaarde.”, volgens Lavooy. ,,Alhoewel de viering geen musical moet worden. Dan haken er kerkgangers af.”

,,Wij zijn blij dat de diensten altijd in De Twee Marken gehouden kunnen worden, de meest logische locatie voor een dergelijk breedgedragen dorpsgebeuren.”

Aanvang: 11 oktober - 10.00 uur.

advertentie
advertentie