Let de Stigterpad nu officieel open

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Gedeputeerde Ekkers overhandigde Let De Stigter, de initiatiefnemer en eerste voorzitter van het NPUH het eerste exemplaar van het provinciale fotofietsboek: ‘Rond op de Fiets’. Het Let de Stigterpad is daarin het vijftigste en laatste project sinds 2003. Het ‘rondje Utrecht’ wordt in de gids geroemd als schakel tussen hoog en laag Nederland én vanwege haar cultureel erfgoed en de aantrekkelijke bos- en natuurgebieden. Puur natuurlijk fietsgenot, dat al die elementen op dit fietspad in zich bergt.

HEUVELRUG/LEERSUM - De fietstunnel onder de N226, tussen Leersum en Maarsbergen werd afgelopen maandag geopend. De Provinciaal gedeputeerde voor mobiliteit, Jan Ekkers, de dienovereenkomstig verantwoordelijke wethouders van Rhenen en Utrechtse Heuvelrug: Anne van Miltenburg en Clemens van den Burg, alsmede de voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH), Dick Wijte knipten gezamenlijk een spandoek bij de tunnelingang door. Niet alleen de fietstunnel maar ook het Let de Stigterpad was daarmee officieel geopend.

door Kees de Kroon

De aannemer had voorgesteld om de structuur van het fietspad van zeer fijn gebroken steen te binden met een amerikaans woestijnplantje, in de handel stabilizer genoemd. Hierdoor spoelt het fietspad niet uit door erosie tussen de hogere en lagere delen. Spreker nodigde De Stigter uit voor een gezamenlijke fietstocht. Wethouder Van den Burg trok die lijn om juist hier te gaan fietsen door.

Het is een unieke dwarsverbinding over de kam van de Utrechtse Heuvelrug, een gebied dat in mobiliteit feitelijk gedomineerd wordt door noord-zuidverbindingen. Hij noemde het Let de Stigterpad een cadeautje aan de gemeente dat door de voordeur was aangereikt. Van het 18 kilometer nieuw aangelegde pad is bijna 16 kilometer gereed. Nog drie stukjes te gaan en daarvan is de 1400 meter tussen Doorn en de Sandenburgerlaan het meest discutabel. De rechter heeft in 2007 de gemeente verzocht met een beduidend betere motivering te komen om de aanleg goedgekeurd te krijgen. Van den Burg heeft er nu alle vertrouwen in. In december komt het herschreven punt weer op de agenda van de gemeenteraad. De wethouder verwacht, dat het ontbrekende tracé vanaf de kop van de Bergweg tussen Helenaheuvel en Kaaptoren naar de Sandenburgerlaan in de loop van 2010, na het broedseizoen, kan worden afgewerkt. Probleem is niet zozeer de rustverstoring voor de natuur aldaar, maar het afstemmen van de recreatiestromen.

De kunstenaarsduo Berkmann en Janssens tekenen voor de kunstzinnige aankleding van de fietstunnel. Natuur en kunst in gedecoreerde tegels en een figuratief open hekwerk van 112 meter lengte. Het hekwerk verbeeldt witte buitelende apen en bladmotieven.

Vijfhonderd m2 tegels aan de wanden tonen goudkleurige aapjes, die zichzelf in spiegels bekijken. Uiteraard verbeelden de blaadjes de bomen in de omgeving en staan de apen met spiegels voor het spiegelende effect van de nabij gelegen vennen.

advertentie
advertentie