Transplant Games groot succes voor Doornse

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DOORN - Twee keer goud, en één keer zilver. Dat was de oogst voor de Doornse Floranke te Brake bij de Transplant Games, augustus. Het evenement, dat bedoeld is om meer aandacht voor orgaandonatie te genereren, is boven verwachting verlopen voor Floranke, die zelf een donornier heeft.

door Paul Nolens

De 27-jarige Doornse is nu twee weken thuis, na het avontuur in het Australische Goldcoast. Samen met haar familie plakte ze een reis door het land aan haar sportieve verblijf vast. ,,Het was een geweldige ervaring. En dat het allemaal zo succesvol is verlopen had ik vooraf ook niet durven denken”, aldus te Brake.

Een week na haar aankomst in Australië stond voor Floranke het eerste onderdeel op het programma: hoogspringen. Het was direct raak. ,,Ik was vooraf al blij als ik een medaille zou halen. Nu had ik meteen een gouden te pakken. Super. Dezelfde middag moest ik de 4x100 meter lopen. Daar pakte we met het team zilver. Mijn eerste sportdag was meteen helemaal geslaagd. ‘s Avonds werd ik gehuldigd in het Holland House, een beachclub die was afgehuurd door het Nederlandse team. Het toernooi kon al niet meer stuk.”

Een dag na haar eerste successen stond het verspringen voor Floranke op het programma. Ondanks de hitte, het was 35 graden, was Te Brake weer de beste. ,,Op al mijn onderdelen heb ik erg goed gepresteerd. En ik heb nóg een gouden medaille gewonnen, ik was namelijk reserve bij de gouden volleybalploeg. Maar die medaille tel ik niet echt mee”, lacht de Doornse.

Het Wilhelmus kreeg Floranke na haar ‘goldrush’ niet te horen. ,,Het toernooi wordt wel officieel erkend maar er mogen geen volksliederen gespeeld worden. Omdat de sport niet ‘zuiver’ is. Daarmee wordt bedoeld dat iedereen doping gebruikt. Nogal logisch, want iedereen heeft een donororgaan, zonder medicijnen kunnen we niet leven. Maar geen Wilhelmus dus, helaas.”

Of het doel van de Transplant Games, meer aandacht voor orgaandonatie, is bereikt, vraagt de Doornse zich af. ,,De mensen die in Goldcoast wonen hadden geen idee wat er gaande was. De Australiërs hebben niet echt hun best gedaan om de bevolking te laten weten dat de Transplant Games in het land waren. Wij zijn regelmatig aangesproken door de lokale bevolking met de vraag wat wij daar deden in onze oranje tenues. Over twee jaar in Zweden is die aandacht er in het organiserende land hopelijk wel. Er was een Zweedse delegatie aanwezig om het evenement te bekijken. Ik hoop dat ze er wat van geleerd hebben.”

Floranke is vastberaden haar titels over twee jaar in Zweden te verdedigen. Daarbij hoopt ze op een klein steuntje in de rug van de gemeente. ,,Het zou fijn zijn als er een hoog- en verspringbak binnen de gemeente zou zijn waar ik gebruik van kan maken. Misschien kan dit bij een middelbare school, dan kunnen ze er ook gebruik van maken tijdens de sportles. Rond de winter ga ik het atletiek weer oppakken. Dan richt ik me eerst op de Europese Transplant Games van aanstaande zomer.”

advertentie
advertentie