‘A-team’ houdt oorlogsmonument schoon

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In juli beloofde Joshua en Ruben aan de 75-jarige Hovestad dat zij zorg zullen dragen voor het schoonhouden van het monument. De twee jonge Doornaars vergeleken zichzelf met het A-team. ,,Waar mensen hulp nodig hebben, schieten wij te hulp”, was hun duidelijke uitleg.

DOORN - Getooid in de kleding die vanuit Canada is opgestuurd, gingen Joshua (10), Ruben (11) en Kim (12) vorige week voor de tweede keer aan de slag bij het Doornse oorlogsmonument. Aan het begin van de zomer las Joshua Kamp het verhaal van oud-Doornaar Adrian Hovestad in De Kaap. Hovestad, inmiddels al ruim 50 jaar woonachtig in Canada, verbaasde zich bij terugkomst in zijn oude woonplaats over de slechte staat van het monument. Joshua besloot te reageren op het verhaal en heeft inmiddels actie ondernomen.

door Paul Nolens

Geraakt door het enthousiasme van de twee jongens ondernam Hovestad, bij terugkeer in Canada, direct actie. Hij liet petten, truien en t-shirts maken met de opdruk ‘Bedankt A-team’ en het logo van de ‘Queens Own Rifles of Canana’ (het leger waar het oorlogsmonument in Doorn voor gemaakt is).

De spullen zijn deze maand aangekomen bij de jongens in Doorn. Trots gingen Joshua en Ruben, die inmiddels versterking hebben gekregen in de persoon van Kim, vorige week in hun Canadese spullen naar het monument. De gemeente heeft het A-team voorzien van bezems, vuilniszakken, stoffer en blik zodat de maandelijkse schoonmaakactie echt vorm begint te krijgen.

Vader van Joshua, Erwin Kamp, vertelt trots. ,,Ze gaan nu iedere laatste woensdag van de maand schoonmaken bij het monument. Geweldig natuurlijk. Eén ding steekt ons wel. Als de kinderen hebben schoongemaakt ligt er na het weekend alweer zoveel rotzooi, dat is niet normaal. Bierflesjes, peuken, patatbakjes, het is een bende van jewelste. Dat is pijnlijk.”

De drie jonge Doornaren hadden al eerder aangegeven dat de bankjes bij het monument aan vervanging toe waren. De gemeente heeft hierop de bankjes vernieuwd. Maar het nieuwwas er al snel vanaf. ,,Het was mooi dat er nieuwe planken op de bankjes waren geplaatst. Maar een paar weken later had iemand er al ‘SS’ in gekerfd. Dat is erg kwetsend voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het is een ernstige schending van de openbare orde. Wij zijn hiermee naar de gemeente gestapt, waar vervolgens wordt gezegd dat de politie daar beter op moet toezien. De plank is inmiddels gelukkig vervangen. Ik heb het idee dat de jongeren die daar rondhangen geen idee hebben waar dat monument voor staat. Misschien is het een idee om meer verlichting rond het monument te plaatsen. Joshua heeft al geopperd om een bord bij het monument te hangen met uitleg over het monument. Het staat voor mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Als zij ons niet bevrijd hadden, konden die jongeren daar nu niet in vrijheid staan. Meneer Hovestad zei het zo tegen ons: ‘Het is niet erg om voor vrijheid te sterven, maar het is erg om vergeten te worden.’ Dat laatste gebeurt hier nu.”

Het A-team laat het er niet bij zitten en gaat gewoon door met hun maandelijkse schoonmaakactie. Al heeft vader Erwin af en toe het idee dat ze water naar de zee dragen. ,,We hebben een onderhoudsplan ingeleverd bij de gemeente, maar daar hebben we niets meer over gehoord. Om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen heeft Joshua gisteren in het Jeugdjournaal verteld wat hem dwars zit in de rubriek ‘Dwars’. Om kwart voor 11 was de ploeg van het Jeugdjournaal bij het monument. Daar mocht Joshua voor de camera zijn verhaal vertellen. Hij had zijn Canadese pet op en zijn shirt aan. Joshua mocht zelf de burgemeester interviewen. De burgemeester heeft toegezegd dat de gemeente mee wil werken aan het initiatief van de kinderen. Dat stemt in ieder geval hoopvol.”

Bekijk het filmpje van Joshua bij het Jeugdjournaal:

http://www.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/DWARS/Dwars.html

advertentie
advertentie