Nieuwe kerk terug naar commissie

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Voorafgaand aan de raadvergadering spraken drie verontruste Leersumers, wonend rond de locatie aan de rand van het dorp waar een nieuwe kerk moet verrijzen, de raad toe. Dit om ervoor te zorgen dat de raad niet zomaar akkoord gaat met het huidige plan voor de nieuw te bouwen kerk.

LEERSUM - Bijna was het plan als hamerstuk goedgekeurd. Maar de bewoners van De Kikvors en de Nieuwe Steeg, de locatie waar een nieuwe kerk in Leersum moet worden gebouwd, werden net op tijd wakker om het plan terug te laten sturen naar de commissie.

door Paul Nolens

De omwonenden spraken vooral over de omvang en de exacte locatie van de kerk. Verder vonden ze dat ze te weinig betrokken zijn bij de plannen. De bezwaren van de omwonenden wogen voor de raad zwaar genoeg om nog eens kritisch naar het plan te kijken. Ze brachten bij de fracties voldoende informatie aan de oppervlakte voor een aantal kritische vragen in de richting van wethouder Robbert Waltmann.

Zo vroeg VVD’er Peter van der Zee zich af hoe hoog de toren van de kerk nu werkelijk gaat worden. ,,Op de 3D tekeningen zie ik een lieflijke torentje van 12 meter, dat is volgens mij ook in de commissie vastgesteld. Maar nu hoor ik ineens dat de toren 20 meter hoog wordt. Dat lijkt me nogal een verschil. Verder ben ik erg benieuwd hoeveel omwonenden voor of tegen het plan zijn.” Ook de andere fracties vroegen zich hardop af of alle gegevens, op basis waarvan de beslissing is genomen, juist zijn.

Waltmann vertelde de raad dat alle procedures keurig en foutloos doorlopen zijn.

Over de grootte van de toren zei de wethouder het volgende: ,,De toren wordt 12 meter hoog, met de spits die daar bovenop komt wordt de kerk 20 meter hoog.” Deze opmerking zorgde voor een paar gefronste wenkbrauwen, aangezien de spits dan bijna even groot als de toren zou worden. De raad heeft, tot opluchting van de omwonenden, besloten om het plan toch nog eens in de commissie Ruimte te bespreken. Er is, volgens de raad, momenteel te veel onduidelijk over het plan.

advertentie
advertentie