Gediplomeerde manuele Therapeut

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Er bleken over manuele therapie nogal wat misverstanden bestaan. Dat het enigszins soft zou zijn, en wat alternatief. Maar bij nadere informatie werd snel duidelijk dat manuele therapie een specialisatie is van de reguliere fysiotherapie en dat het een verdieping, een verbreding en vaak ook een aanvulling is op fysio.

AMERONGEN - Een belangrijke versterking van de Praktijk voor Fysiotherapie in Amerongen werd vorige week vrijdag een feit. Toon Leenaerts (52), partner en reeds drie jaar als fysiotherapeut hier werkzaam, ontving het specialistisch diploma Professional Master Manuele Therapie. Drie jaar avondstudie en intensieve skill’s training brachten hem dit vurig gewenste resultaat. Een gesprek met een doorzetter.

door Manus van Gent

Toon Leenaerts vertelt: ,,Door de manuele therapie krijg ik meer ‘gereedschap’ in handen om problemen in het houdings- en bewegingsapparaat beter en vaker op te lossen dan voorheen. Ik praat hier niet alleen over pijnklachten in armen, rug, benen of nek, maar ook over minder geijkte problemen als duizeligheid en hoofdpijn. Heel veel hoofdpijnklachten staan in relatie met de nek, met manuele diagnostiek en therapie zijn die te behandelen en te verhelpen. In de opleiding heb ik goed geleerd me als professional telkens af te vragen of mijn beslissingen voldoende worden onderbouwd door wetenschappelijk bewijs. Dus moet ik de nieuwste inzichten van diagnostiek en therapie afwegen en dan pas inzetten.”

Bij manuele therapie wordt ook weleens een verband gelegd met chiropractie. ,,Er is een overlap bij deze vaardigheden. Het verschil zit vooral in de specialisatie per discipline. Neem de nek: die moet bewegelijk en stabiel zijn en vaardig om z’n werk te doen (omkijken bijvoorbeeld). Chiropractie verbetert die functie, de manuele therapeut verbetert de beweeglijkheid, simpel gezegd.

Het behalen van het diploma is volgens Leenaerts een absolute aanwinst voor de praktijk. ,,De praktijk kan nu een ontvangst bieden voor iedereen met problemen van houdings- en bewegingsapparaat. Laagdrempelig, toegankelijk en goed bereikbaar. Door onze manier van werken kunnen we clienten ook helpen op moeilijke tijden, bijvoorbeeld na 17.00 uur. Dankzij deze accreditatie kan ik nu, als fulltime partner, de discipline manuele therapie continueren zoals die door de heer Kleefsma, in deeltijd, bij ons werd waargenomen.”

advertentie
advertentie