Roman Roeland Schweitzer: Onderwatermuziek

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

Een mooi en zeer levendig boek. Niet autobiografisch, maar spelend in de tijd van Schweitzer’s adolescentie. Een snel verhaal vol afwisselingen, dromerig en fantastisch. Het gaat over vallen en opstaan, muziek en liefde. Een verhaal vol vaart, waarin van de auteur het nodige doorklinkt.

AMERONGEN - Na jaren ervaring als tekstdichter, kunstorganisator, schilder en communicatietrainer wilde Roeland Schweitzer (57) bij zichzelf ontdekken dat hij een ontwikkelingsroman kon schrijven. Zeven jaar verzamelde hij verhalen en voorvallen en construeerde zijn eerste roman: Onderwatermuziek.

door Manus van Gent

Op een speelse bijeenkomst in groen Cafe De Poort werd vrijdagavond de eerste roman van Roeland Schweitzer gepresenteerd.

Tientallen belangstellenden kwamen af op het prikkelende Onderwatermuziek en op de creatieve familie Schweitzer uit Amerongen.

Het was een ludieke happening, passend bij het warrige leven van de hoofdpersoon Erik, als dromer, muzikant en ‘liefhebber’, aan het einde van de jaren ‘60.

De uitgevers schetsten een beeld van het ontstaan van Onderwatermuziek en hoe de auteur was begeleid tot aan dit pracht boek.

,,Zeven jaar geleden ben ik hieraan begonnen. Ik had altijd al geschreven, ook kleinere boeken en in opdracht. Maar een bepaalde frustratie zette me er toe eindelijk een echte roman te schrijven. De uitgeefster zette me op het goede spoor en steunde mij tot vandaag. Dit verhaal is de neerslag van veel verhalen en gebeurtenissen, maar het gaat niet over mij. Het gaat om mensen die om elkaar heen draaien en die proberen er iets van te maken, steeds weer opnieuw, vallend en op staand. Mensen die gewoon dapper zijn”, aldus de Amerongse auteur.

De auteur las vervolgens een passage uit het boek: ,,Weg uit de stad. Dat is beter voor mij.” Hoofdpersoon Erik is kennelijk in een slechte toestand, maar hij komt er goed weer uit. Er volgde een poëtische tekstvoordracht van partner en compagnon Katri die met een ‘ Engelenhand’ de meest betrokkenen bedankte.

De finale was voor echte watermuziek. Met grote humor en virtuositeit toverde een trio in blauwe regencapes uit een absurdistisch instrumentarium. Een waterrijk concert.

Het orkest marcheerde af onder een spandoek met ‘This is what I am’ , waarmee Schweitzer het voor gezegd hield.

Informatie

u Het boek is te koop bij de boekhandel.

Meer informatie? www.onderwatermuziek.nl

advertentie
advertentie