Gastouderopvang Je Beste Maatje

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

Wendy van Os legt uit hoe haar gastouderopvang te werk gaat: ,,Je Beste Maatje is een jong bureau dat kinderopvang op maat biedt. Dit kan door middel van gastouders, een nanny aan huis of mini-crèches. Een tijdje geleden durfden wij de uitdaging aan om voor kwaliteit te kiezen. Je Beste Maatje onderscheidt zich van anderen door kwaliteit op de eerste plaats te zetten. We voeren een kritisch selectiebeleid op gebied van opleiding en achtergrond van de gastouders.”

Nieuwe wet zorgt voor veranderingen OVERBERG - Er is de afgelopen tijd in de media veel te doen geweest over de opa en oma subsidie binnen de kinderopvang. Dit is de aanleiding geweest voor een nieuwe wet voor de gastouderopvang die per januari 2010 ingaat. Voor Wendy van Os, eigenaar van het Overbergse gastouderbureau Je Beste Maatje staat een tijd vol veranderingen te wachten. Met voor- en nadelen.

door Marjan van den Dorpe

Er verandert wel wat voor Van Os als de wet gewijzigd wordt. Maar erg vindt zij dat niet. ,, Wij zijn voor professionalisering van de sector. Je werkt tenslotte met kinderen tot 4 jaar die zich zo snel ontwikkelen en zo kwetsbaar zijn dat een goede opvang en begeleiding van deze ontwikkeling noodzakelijk is.”

Er staat een aantal veranderingen in de gastouderopvang op stapel. Zo wil de sector professionaliseren door het opleidingsniveau vast te stellen. Alle gastouders moeten een opleiding hebben van minimaal MBO2 helpend welzijn of vergelijkbaar. Verder komt er een landelijk register met goedgekeurde opvang. Alleen de opvang die in dat register staat wordt vergoed. Een belangrijke verandering is ook dat het overheidsbudget wordt verlaagd. De uurprijs waarop de toeslag wordt gebaseerd wordt eveneens verlaagd.

,,Door deze veranderingen zullen enkele gastouders afvallen die geen examen willen doen. De gastouders die overblijven zijn serieuze (goede) partners en bieden professionele opvang. De leidsters zijn geschoold en de locaties veilig en hebben een buitenspeelmogelijkheid”, vertelt de Overbergse. Van Os vervolgt:,, Gelukkig zijn wij goed voorbereid op de kwaliteitseisen en gaan wij juist uitbreiden. Wat wel een probleem vormt is de verlaging van het overheidsbudget.” Er kleven volgens Van Os ook nadelen aan de op handen zijnde veranderingen in de branche. ,,Doordat er gastouders, zoals opa’s en oma’s, zullen stoppen, komt er een groot tekort. Maar het is een leuke, goed betaalde baan die goed met het opvoeden van eigen kinderen gecombineert kan worden. Je werkt vanuit je eigen huis namelijk. Als gastouderbureau zoeken wij de samenwerkingsverbanden op met bij voorbeeld de opleidingscentra. Ook komen we tegemoet in de kosten van de opleiding van de gastouder. Hierdoor kunnen we ouders nog meer serieuze gastouders aanbieden. Op onze website staat het laatste nieuws met betrekking tot de wetswijziging. Ook staan hierop actuele vacatures en de mogelijkheden voor (potentiele) gastouders.”

u Info: Tel: 06-40758819; info@jebestemaatje.nl. Website: www.jebestemaatje.nl

advertentie
advertentie