Wedstrijden Brandmeesters

17 september 2009 om 00:00 Nieuws

Dirk Blancke vertelt namens de Leersumse Brandmeesters, die het evenement organiseren: ,,Bij de laatste wedstrijden in Beusichem zijn wij tweede geworden. Normaal is de winnaar gastheer voor de volgende wedstrijd, maar dat kwam hun niet zo goed uit. Wij wilden het graag van ze overnemen en dus komen er zaterdag tien korpsen op bezoek. We gaan op het terrein van de gemeentewerkplaats een gebouw neerzetten waar ‘iets gebeurt’. De ploegen komen voor verrassingen te staan en moeten die volgens ‘het boekje’ oplossen. Zo zal er onder meer een veearts voor verwikkelingen zorgen. We zouden het liefst met levende dieren willen werken, maar iedereen begrijpt dat dat niet kan. Daarvoor in de plaats gebruiken we een voor Leersumers overbekend stenen schaap.’’

Tien senioren-teams strijden op de Pomplaan LEERSUM - Het terrein van de voormalige gemeentewerkplaats aan de Pomplaan zal zaterdag 19 september het toneel zijn van bijzondere brandweerwedstrijden. De jubilerende Leersumse Vrijwillige Brandweer viert zijn 70-jarig bestaan met wedstrijden voor senioren. Van halfacht ‘s morgens tot vier uur ‘s middags zullen tien korpsen de strijd met elkaar aanbinden in de klasse ‘Lage druk’.

door Jan Meijer

Fanatiek

De Brandmeesters bestaan uit oud-brandweerlieden die na hun afzwaaien zijn blijven oefenen. Blancke, oud-commandant van het Leersumse korps: ,,We zijn dan wel wat ouder, maar nog net zo fanatiek als vroeger. Vorige keer deed er nog iemand mee van 73 jaar. We bestrijden de problemen zoals we dat 40 jaar gelden deden met de lage drukspuit en uitgerolde slangen. Toen hadden we nog geen hoge druk, zoals tegenwoordig. Het is de bedoeling dat alle korpsen weken met hun eigen oude voertuigen, maar wie daar niet over beschikt, mag het voertuig van Leersum ‘lenen’.’’ Dat voertuit staat er pico-bello verzorgd op te wachten om na zoveel jaren weer eens dienst te kunnen doen.

Nostalgie

Oud-commandant Martijn Raymaekers rekent op een dag vol nostalgie: ,,Soms mijmer ik over vroeger en dan komen bijzondere voorvallen van toen bovendrijven. Bij de wedstrijden zaterdag onder leiding van de Brandmeesters in Leersum zullen alle deelnemers ongetwijfeld samen herinneringen ophalen en dromen van deze momenten uit het verleden. De deelnemers zullen hun opdrachten en uitdagingen uitvoeren vanuit hun grote passie: de brandweer.’’

De zes man sterke jury zal er een hele kluif aan hebben om alle onderdelen nauwkeurig te beoordelen. Het resultaat van alle inspanningen zal na afloop bekend worden tijdens de prijsuitreiking door burgemeester Frits Naafs. Die vindt plaats in de brandweerkazerne aan de Schermlaan, die de hele dag het centrale punt van het evenement zal zijn.

Het programma ziet er als volgt uit: 7.30 uur: Elst; 8.15 uur: Cothen/Langbroek; 9.00 uur: Driebergen; 9.45 uur: Kockengen; 10.30 uur: Ederveen; 11.15 uur: Woudenberg; 13.00 uur: Kamerik; 13.45 uur: Rhenen; 14.30 uur: Renswoude; 15.15 uur: Beuzichem.

advertentie
advertentie