‘55-Plussers pas uw huis tijdig aan’

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

Van Oostrum vindt de folder geen bemoeizucht van de gemeente, maar noemt het een geheugensteuntje. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen in eerste instantie denken ‘waar bemoeien ze zich mee?’. Ik vindt het als bestuurder echter mijn taak om vooruit te kijken. Mensen die nu nog helemaal fit zijn staan er vaak niet bij stil dat sommige zaken in en om hun woning niet meer voldoen als de gezondheid en mobiliteit minder worden. Daarom hebben we een folder gemaakt waarmee we mensen aan het denken willen zetten. Hoe wilt u straks wonen? We hebben allerlei tips opgesteld waardoor mensen in de toekomst zo lang mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen.”

HEUVELRUG - Dat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug relatief veel ouderen wonen, mag als bekend worden beschouwd. Binnen de gemeente wonen 6% meer 65+’ers dan in de gemiddelde Nederlandse gemeente. Om huisvestingsproblemen in de toekomst voor te zijn heeft wethouder Elisabeth van Oostrum afgelopen week de folder ‘Uw huis, uw toekomst’ verspreid onder de inwoners van 55 jaar en ouder met een eigen huis.

door Paul Nolens

Binnen de gemeente zijn 20.000 woningen. Daarvan is volgens van Oostrum maar een klein deel geschikt als woning voor ouderen die niet zo goed ter been zijn. Van Oostrum ,,Het is onmogelijk om alle ouderen in een speciale seniorenwoning te huisvesten. Maar met een aantal aanpassingen kunnen mensen nog heel lang in hun eigen huis blijven wonen. Daarbij moet gedacht worden aan het verbreden van deuren voor een eventuele rolstoel, een extra trapleuning of misschien een slaapkamer op de begane grond. Wij willen hierbij graag een adviserende rol spelen. Mensen kunnen kijken of hun woning geschikt is door een woningtest doen op een speciele website. Gewoon informatie opvragen bij de gemeente kan uiteraard ook.”

Van Oostrum beseft dat niet iedereen een zak geld heeft liggen om een kostbare verbouwing te laten uitvoeren. ,,Het kan dan bijvoorbeeld een oplossing zijn om de bovenverdieping te verhuren en zelf beneden te gaan wonen. Zo kan de verbouwing weer deels terugverdient worden. We kunnen overigens niet zeggen dat iedereen sowieso het huis kan gaan uitbouwen, want we hebben ook te maken met bestemmingsplannen. Het mag niet overal.”

De wethouder is benieuwd naar de reacties op dit initiatief. ,,We gaan twee informatiemiddagen en één informatieavond over dit onderwerp houden. Een middag in Doorn en Driebergen en een avond in Leersum. Daaruit kunnen we al een beetje opmaken hoe het initiatief aanslaat. Verder houden we het aantal ingevulde woningtests bij en bekijken we hoeveel mensen informatie over dit onderwerp opvragen bij het loket van de gemeente. Zelfs als mensen de folder lezen en denken: ‘waar bemoeien ze zich mee?’, maar er toch over gaan nadenken, hebben we ons doel bereikt.”

u De infobijeenkomsten:

Ma 21 september, 14.00 uur - 15.30 uur. Cultuurhuis Doorn.

Wo 23 september, 19.30 uur - 21.00 uur. De Binder Leersum.

Wo 30 september, 14.00 uur - 15.30 uur. Champ’Aubert Driebergen.

De woningtest is in te vullen op www.huistest.nl/provincie-utrecht.

advertentie
advertentie