U.L.O. aan de Van Nagellaan in Doorn?

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

Op de laatste foto voor de vakantie stond een groep kinderen. Op de voorste rij houden de kinderen een bordje vast waarop duidelijk te lezen is: ULO 8-9. De foto is, gezien de kleding van de jongeren, een aardige tijd geleden genomen. Waar staan de letters U.L.O. eigenlijk voor? Op die vraag kwam een duidelijk antwoord binnen. U.L.O. staat voor Uitgebreid Lager Onderwijs en is een schooltype dat voort komt uit de onderwijswet van 1857. Het drie-of vierjarige ULO werd geregeld in de lager-onderwijswet van 1920. Het ULO werd namelijk wettelijk gerekend tot het lager onderwijs, terwijl het in feite voortgezet onderwijs was. ULO-scholen mochten namelijk in hetzelfde lagere school gebouw gevestigd zijn met één schoolhoofd voor beide schooltypes. Vanwege financiële gelijkstelling in het onderwijs was was het zeer aantrekkelijk om een dergelijke school op te richten. Behalve de ‘normale’ vakken, werd er op de ULO ook les gegeven in de moderne talen, wiskunde, handelskennis en een reeks keuzevakken. op het platteland werd ULO vaak beschouwd als het hoogst bereikbare onderwijs.

Bij de invoering van de Mammoetwet van 1968 kwam er een einde aan dit schooltype en werd het vervangen door het MAVO. Deze wet had als doel het onderwijs doorzichtiger te maken en iedereen gelijke kansen te geven. De MMS verdwijnt en de MULO wordt gesplitst in een 3- jarige en 4-jarige MAVO. Buiten de Christelijke ULO gelegen aan de Van Nagellaan was er nog een ULO in Doorn gevestigd. Dit was de Openbare (M) ULO Schoonoord gelegen aan de Frans van Dijklaan. Helaas is er niermand van de foto herkend.

Weet u meer? Stuur uw reactie naar Marjan van den Dorpe, De Uitweg 2a, 3956 CD Leersum; telefoon: 0343-461254; via internet: van_den_dorpe27@zonnet.nl Graag uw reacties voorzien van uw naam en telefoonnummer.

advertentie
advertentie