Postduif, 400 gram, vliegt 1000 kilometer

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

Gedurende het seizoen (voorjaar/zomer) vertrekken iedere vrijdagavond een slordige 6000 van deze diertjes in een enorme truck vanaf een parkeerplaats in het buitengebied van Doorn. Vanuit de verre omtrek komen postduivenhouders op die avond hun duiven, ingekorfd – dat wil zeggen met 28 stuks in een grote krat gezet – aanrijden om vervolgens de kratten in de truck te plaatsen. DOORN staat er meestal op de kratten, maar er komen ook duiven uit Nijkerk, Leusden, Driebergen, Amerongen, Cothen, Langbroek en Veenendaal.

DOORN - De simpele mededelingen in deze krant over de postduiven vluchten geven niets prijs van de enorme organisatie die er achter schuilgaat binnen de ‘duivenwereld’. De postduif, gemiddeld 400 gram zwaar, wat saai van tint, voorzien van een snavel en twee pootjes. Voor vogelaars niet interessant, maar voor de echte, sportieve duivenhouder des te meer.

door Nicole van der Schaaf

De enthousiaste club Doornse duivenliefhebbers, ‘De Luchtbode’ bestaat uit 18 ‘vliegende leden’ die met hun dieren meedoen met de wedstrijdvluchten. Iedere deelnemer heeft thuis, in zijn hokken, meestal een zeer luxe vogelvilla, gemiddeld honderd duiven waarvan een aantal regelmatig lange afstanden vliegt. En dan valt te denken aan 250 kilometer voor de jonge dieren, de zogenaamde ‘vitesse’ vluchten of afstanden van 250, 500 of zelfs meer dan 1000 kilometer voor de ervaren vliegers.

De avond dat wij even mochten meekijken werden om precies te zijn 5712 duiven ingekorfd voor een reis naar Pommeroeul (nrd.Fr.). Iedere duif is voorzien van een onverwijderbare ring aan de poot, een ‘vaste voetring’, die zijn of haar identiteit bevat (nummer en geboortejaar) en waaraan per vlucht een hele kleine chip bevestigd wordt.

Kampioenen op luxe vervoer zijn het: in de truck is airco, verlichting en vers water voor de dieren voorhanden. Bovendien gaat er behalve de chauffeur ook een verzorger voor de dieren mee op de reis.

Op de plaats van bestemming worden ze de volgende ochtend ‘gelost’ om vervolgens als een speer terug te vliegen naar huis waar een lekkere bak eten wacht én een nerveuze baas, die hoopt dat zijn duif de eerste is.

Ook in de duivenwereld deed de elektronica al lang zijn intrede. De duiven melden zich bij hun hok en contacten dan een bepaald punt dat voorzien is van sensoren die middels het chipje aan de poot aan een computer doorgeven dat bijvoorbeeld ‘nummer 8030 binnen is’. De computer doet de rest en de club weet wie de snelste vliegers zijn.

De Doornse club De Luchtbode is een sportief gezelschap waarbinnen jong en oud elkaar vinden in dezelfde passie: de postduif. Gegokt wordt er helemaal niet en grote prijzen zijn ook niet aan de orde; snelle vliegers winnen voor hun baas een rollade of een vleesschotel. Genoeg vindt men in Doorn. Het gaat immers om de sport, de duiven en vooral de sociale contacten op de club waar de verhalen van toen en nu op de avond van het inkorven onder het genot van een biertje altijd spannend blijven.

Duif gevonden?

Wie een verloren of uitgeputte postduif vindt kan het dier opgeven op de site van de NPO: www.npo.nl/duif-gevonden.

Tik het nummer van de duif en uw gegevens in op de site, geef de duif eten en water en de eigenaar neemt contact met u op.

advertentie
advertentie