Nieuwe huishoudelijke hulp voor 650 clienten

27 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) konden zorginstellingen aangeven voor hoeveel geld ze huishoudelijke zorg wilden leveren. Een aantal aanbieders is toen onder de kostprijs gaan zitten, omdat ze hun medewerkers aan het werk wilden houden.

HEUVELRUG – De gemeente Utrechtse Heuvelrug besteedt de huishoudelijke zorg opnieuw aan. Dit is onder meer nodig omdat Vitras/CMD per 1 januari 2010 geen huishoudelijke zorg meer levert. Dat is een grote verandering voor de ongeveer 650 cliënten van deze instelling.

door Gerhard te Winkel

De instelling stelt dat aan goede huishoudelijke hulp een prijskaartje hangt. Zij willen niet onder de prijs werken en daarom stopt Vitras/CMD.

Op zich wordt er niet zoveel aan huishoudelijke hulp verdiend, maar voor instellingen is het toch interessant om het aan te beiden. Huishoudelijke hulp is vaak het begin van een uitgebreider zorgtraject. Als mensen eenmaal gewend zijn aan een instelling, zullen ze niet snel meer veranderen. Vitras is onlangs samengegaan met CMD. Het Centrum voor Maatschappelijk Dienstverlening in Veenendaal was al eerder door aanbestedingen in zwaar weer geraakt. Vanaf 1 januari 2010 kan Vitras/CMD niet langer huishoudelijke hulp leveren. Daarom moest de gemeente op zoek naar nieuwe zorgaanbieders.

,,Het huidige contract voor huishoudelijke hulp liep vanaf 1-1-2008. Dit contract loopt tot en met 31-12-2009. Vitras heeft aangegeven na de afloop van het contract in onze gemeente geen huishoudelijke hulp meer te kunnen leveren. Vóór het huidige contract was Vitras al een partij die in onze gemeente huishoudelijke hulp leverde, maar dit ging toen nog niet via de gemeente. Met de komst van de Wmo is dit veranderd’’, aldus Ellen Lodder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ze zegt dat de gemeente het jammer vindt dat de zorgaanbieder stopt. Bij de gemeente zijn enkele reacties binnengekomen van mensen die het jammer vinden dat hun zorgaanbieder stopt. ,,We waren tevreden over de dienstverlening van Vitras/CMD’’, aldus Lodder.

,,Er is gekozen voor een gebiedsgerichte aanbesteding. Door kleinschalig aan te besteden willen wij bevorderen dat binnen een woonservicegebied (dat is een dorp of wijk) een optimale samenwerking ontstaat tussen de partijen in de dienstverleningsketen van zorg, welzijn en wonen. We willen hiermee bereiken dat inwoners in staat zijn om - zo nodig met ondersteuning van vrijwilligers en professionele organisaties- zelfstandig te leven in hun woonomgeving’’, legt Lodder uit. Een ander voordeel is dat alleen grote zorginstellingen voor alle dorpen tegelijk zorg zouden kunnen bieden. Door per plaats of wijk te werken maken de kleinere, die ook kwaliteit kunnen leveren ook kans.

Een belangrijk punt is hoe een gemeente de diverse onderdelen van een aanbesteding gaat wegen. Kiest ze louter voor de goedkoopste of speelt kwaliteit of levensbeschouwing ook een rol. ,,Er is gekozen voor een aanbesteding op kwaliteit, de prijs is vooraf door de gemeente vastgesteld. Er wordt in de aanbesteding gewogen op diverse kwaliteitsaspecten’’, vertelt Lodder. Tot aan het einde van het jaar biedt Vitras/CMD nog huishoudelijke hulp aan. Tot 11 september kunnen zorgaanbieders inschrijven op de aanbesteding.

advertentie
advertentie