Forse stijging woninginbraken

20 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

In vergelijking met de periode mei/juli vorig jaar vond in Leersum een forse toename plaats: van 3 in mei/juli 2008 naar 11 in dezelfde periode dit jaar. In Maarn is de toename klein, van 5 naar 6. Opvallend is de stijging in Maarsbergen: van nul inbraken vorig jaar mei/juli naar 7. Wat er in Maarsbergen vooral uitspringt is dat in juni 5 inbraken plaatsvonden. In absolute aantallen is stijging in de Driebergen het meest opvallend, van 6 naar 37. Uitgesplitst naar maanden: in mei van 0 naar 14, in juni van 2 naar 6 en in juli van 4 naar 17. In Doorn daarentegen steeg het aantal inbraken in de genoemde tijdspanne nauwelijks (van 7 naar 8), maar de meeste inbraken (6) vonden in juli plaats.Een opvallende daling vond plaats in Overberg: geen enkele inbraak vond in de periode mei/juli plaats ten opzichte van 9 in diezelfde periode vorig jaar. In Amerongen daalde het aantal inbraken van 2 naar 1.

HEUVELRUG - Het aantal woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de afgelopen drie maanden met ruim driehonderd procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meest opvallende stijging in de periode mei tot en met juli 2009 vond plaats in Driebergen: 37 ten opzichte van 6 in mei/juli 2008.

door André van der Velde

Een oorzaak voor de forse toename van het aantal woninginbraken kan woordvoerder Marina Duijts van het politiedistrict Heuvelrug niet geven. ,,De stijging is niet terug te brengen op één bepaalde kern of wijk, die vond verspreid over het hele gebied plaats. Ook is het niet zo dat er meer insluipingen, kenmerkend voor de zomerperiode, plaatsvonden dan in andere jaren.” Van een inbraakgolf in de gemeente Heuvelrug wil Duijts overigens niet spreken. ,,Wanneer is er sprake van een golf? Er is geen definitie voor. Wel is het aantal woninginbraken sterk gestegen.”

De politie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is extra gespitst op woninginbraken en doet een nadrukkelijk beroep op alle inwoners om extra alert te zijn en bij verdachte situaties het alarmnummer 112 te bellen. ,,Hoe eerder een inbraak bij ons bekend is, hoe beter”, aldus Duijts. ,,Op zich is twijfel al een reden om de telefoon te pakken. Men moet zeker niet wachten tot de volgende dag, want dan is de dader al gevolgen en is het dus veel veel lastiger voor ons om er nog iets mee te doen.” Duijts erkent dat het voor veel burgers niet duidelijk is dat zij in geval van een inbraak 112 mogen bellen. ,,In het verleden is iedereen op het hart is gedrukt alleen in noodsituaties te bellen. Maar mensen hoeven niet bang te zijn om bij verdachte situaties 112 te bellen.”

advertentie
advertentie