Vierdaagse lopen voor kroontje op het goud

23 juli 2009 om 00:00 Nieuws

,,Mijn hele leven wilde ik al meedoen, de eerste keer na militaire dienst. Dat ging niet door omdat een groot deel van de groep er te weinig voor getraind had.”, vertelt Van Dam. ,,Pas vanaf het moment dat ik met de VUT ging, kreeg ik de kans om volgens een schema te trainen en de Vierdaagse ook echt te lopen.”

MAARN - De lopers van de Nijmeegse Vierdaagse hebben de kilometers van de eerste dagen al in de benen. Een van hen is Leen van Dam uit Maarn. Voor de elfde achtereenvolgende keer loopt hij mee, voor het kroontje op het gouden kruis dat hij vorig jaar heeft verdiend.

door Monique José Timmermans

Die trainingen werkt Van Dam vooral af in de omgeving van Maarn. ,,De eerste keren gaf dat een gevoel van spijbelen van school: niet werken maar lopen door de natuur. Er zij hier zoveel mooie routes: richting Leersum en Doorn/Driebergen of juist naar Veenendaal/Rhenen. Ik loop ook tijdens vakanties bijvoorbeeld in de Alpen. De derde dag van de Vierdaagse, de meest heuvelachtige route door Limburg (Groesbeek) levert voor mij dan ook geen problemen op.”

Hoewel Van Dam inmiddels de 65 is gepasseerd, loopt hij nog steeds mee met de groep 55+ers die dagelijks 40 km aflegt. ,,De grootste en ook meest gezellige groep, mannen en vrouwen lopen daar beiden in mee. Dat is wat de Vierdaagse speciaal maakt, de saamhorigheid tussen de 50 deelnemende nationaliteiten. De ontmoetingen, gesprekken en het feest in de dorpen die je passeert. Ieder loopt zijn eigen tempo en rust op eigen momenten, maar op een of andere manier kom je altijd weer mensen tegen die je kent.”

,,Zelfs een keer op vakantie aan de Noordkaap. Een Noorse commandant daar had de Vierdaagse ook een paar keer gelopen.”

De Vierdaagse week verloopt volgens een vast ritme. ,,Ik slaap thuis en sta op tijd op, met de auto naar Elst en van daar met de trein naar Nijmegen. De start is om 5.00 uur of om 6.00 uur (beide twee maal), zodat je voor eventuele hitte uitloopt. Het allermooiste beeld onderweg is de zonsopkomst bij Elst tijdens de route door Gelderland op de eerste dag.”

,,Mooi is ook elk jaar de rustpauze die ik neem bij mensen in hun voortuin, zo gastvrij, inmiddels kijk je al naar elkaar uit. Ik rust maar een maal onderweg, eten en drinken is overal langs de route te koop dus neem ik geen tas met proviand van thuis mee. De gouden kruisdragers hebben als aparte vereniging eigen rustgelegenheden, daar kan ik voor nu het eerst gebruik van maken. Rond 13.00/14.00 uur ben ik weer binnen, dan ga ik naar huis om te slapen.”

Tranen

Het meest bijgebleven is de tocht van 2006, deze is wegens hitte afgelast na de eerste dag. Ik was allang binnen voor de ellende begon en lag thuis te slapen toen mijn vrouw het bericht op het nieuws hoorde. Ze maakte me wakker, ik kon het gewoon niet geloven. Aan degenen die de eerste dag wel uitgelopen hebben is een speldje met tranen uitgereikt.”

,,Vrijdag na de grandioze binnenkomst weet ik nooit of ik het volgend jaar weer zal doen. Je voelt de kilometers dan wel! Maar in februari/maart begint het altijd weer te kriebelen...”

LEERSUM - Kunstgilde Heuvelrug opent zaterdag 25 juli om 16.00 uur haar zomerexpositie, waarin werk van drie gildeleden is te zien. Ben Kolenbrander en Nel van der Sluis exposeren schilderijen, Jip Klimstra toont keramiek.

Ben Kolenbrander woont en werkt in Rhenen en exposeert nieuw werk ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en de Vrije Academie, beide in Den Haag. Nel van der Sluis- Vriend woont in Amerongen en werkte vele jaren in tuin- en landschaps-architectuur. In haar werken worden combinaties van meerdere materialen, zoals acryl, ecoline en oostindische inkt, gebruikt. Haar werk is te zien op www.artbynel.nl. Jip Klimstra woont in Rhenen en volgde Famous Artists School in Amsterdam en deed cursussen aquarel, portrettekenen en boetseren, alsmede een opleiding creatieve therapie. Observatie van het gedrag van mens en dier is haar sterke kant.

u De expositie loopt tot 3 september en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 – 16.30 . Locatire: Kerkplein 10. De toegang is vrij. Info: ww.kunstgilde-leersum.nl

advertentie
advertentie