Varen, lopen, fietsen

9 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Het boekje is onderhoudend geschreven; je leest het als het ware in één adem uit. De bedoeling is echter dat je met het boekje onder de arm de natuur in gaat en bijvoorbeeld hoofdstuk 7 ‘ gaat doen’. Dit hoofdstukje betreft een 18 km lange wandeling over de Slaperdijk die voor een deel binnen onze gemeente ligt.

‘Oude lijnen in het Utrechts landschap’ luidt de titel van een klein boekje, uitgegeven door Buijten & Schipperheijn in Amsterdam. De auteur is Lourens Vellinga die zijn boekje als ondertitel meegaf: ‘16 wandel-, fiets- en kanoroutes in de provincie Utrecht. Na lezing kom je tot de conclusie dat het die ondertitel is die de lading dekt.

Vellinga heeft in zijn verhaal veel aandacht voor de historie; in dit geval over de eeuwenoude conflicten tussen Utrecht en Gelre. ‘….Omdat ‘die van Gelre’ het onderhoud van de Grebbedijk langs de Rijn tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe niet al te serieus namen stonden ze in Amersfoort regelmatig tot de knieën in het water’.

‘….De Geldersen waren absoluut niet blij met de Slaperdijk maar gingen na een grote overstroming in 1711 toch weer met ‘die van Utrecht’ om de tafel en in 1714 kwam er een afspraak over een doorlaat bij de Rode Haan’ (in Overberg). Gelukkig maar, dat er tegenwoordig een beter overleg is tussen de beide provincies.

Ook het volgende hoofdstuk is dicht bij huis: ‘Varen over de Langbroekerwetering, in het kielzog van de oude kersenschippers’ beschrijft een spannende kanotocht van 21 km van Cothen naar Utrecht. Een aanrader voor de atleten onder ons ‘Men moet veel bukken bij de 59 soms erg lage bruggetjes en klunen (met de kano op de rug) bij de vijf stuwen die worden gepasseerd’. Al bij lezing krijg je er zin in….. Jammer dat er maar twee hoofdstukken zijn die betrekking hebben op de heuvelrug.

‘Oude lijnen in het landschap’ 2009, met mooi, helder fotowerk. Overal in de boekhandel.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie