Ds. Johan Plante beroepen en bevestigd

9 juli 2009 om 00:00 Nieuws

,,Toen ik eind vorig jaar werd gebeld en vervolgens gepolst voor een dienstverband in Maarsbergen als predikant van de PKN, heb ik nee gezegd. Nee, want ik ben inmiddels bijna aan mijn pensioen toe. Echter, dit telefoontje maakte mij onrustig. Was ik er echt zo zeker van dat ik in Vleuten wilde blijven? Eigenlijk niet, want na een paar dagen vol verbazing en schrik heb ik teruggebeld. En vervolgens een afspraak gemaakt voor een oriënterend gesprek. Met als ultiem gevolg dat mijn vrouw en ik nu aan het inpakken zijn.”

MAARSBERGEN - Vol verwachting en met een open blik is de humane ds. Johan Plante aan zijn nieuwe en laatste ambtstermijn begonnen. Had hij vorig jaar, toen hij 61 jaar werd, nog de vaste intentie in Vleuten te blijven en niet meer te verhuizen; nu betrekt hij samen met zijn vrouw volgende week de pastorie aan de Haarweg. Plante laat zich graag verrassen. Hij geniet van alles wat hem is overkomen.

door Han Overkamp

Johan Plante is in 1947 geboren in de agrarische gemeente Klarenbeek als tweede kind in een gezin van zeven kinderen. Zijn vader werkte er als arbeider op de zuivelfabriek. Johan was vaak bij boeren thuis te vinden en genoot van het boerenhandwerk. Als gymnasiast op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn wist hij het zeker: later ga ik theologie studeren. Met als beweegreden zijn interesse in kerk en mens. Hij nam alvast lessen in hebreeuws. Op 20 jarige leeftijd begon hij aan de opleiding in Utrecht. Het duurde nog een aantal jaren voor hij zichzelf rijp genoeg vond om het domineesambt te bekleden. Op 31 jarige leeftijd begon hij in Oosterland op Schouwen Duiveland. Toch waren zijn eerste jaren daar een zware worsteling om de kloof tussen de theorie en de praktijk te dichten. ,,Ik kreeg te maken met mensen die de watersnoodramp hadden meegemaakt en die bij hevige storm en regen heel onrustig werden. En daarna hun verhaal aan mij kwijt wilden over hoezeer ze geleden hebben. In die tijd ben ik, ook door de steun van mijn vrouw Bea Veenhuizen, een goed predikant geworden.” Na Oosterland volgden Dinxperlo, Vianen en Vleuten. Waarna hij afgelopen zondag bevestigd werd in de 125 jaar oude Dorpskerk, ten overstaan van een grote schare gemeenteleden en talrijke genodigden. Zondag aanstaande zal hij voor het eerst zelf voorgaan.

advertentie
advertentie