Heuvelrug viert Veteranendag

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Een honderdtal veteranen, velen vergezeld door hun partner, was naar het Cultuurhuis in Doorn gekomen om deze dag mee te vieren. Bij binnenkomst kreeg iedereen een witte anjer opgespeld. Deze bloem symboliseert de waardering vanuit de samenleving voor veteranen. ,,Het is voor alle veteranen belangrijk om deze dag te vieren. Bij veel mensen is er een grote onbekendheid wat een uitzending naar landen als Cambodja, Nieuw-Guinea of Afghanistan echt inhoudt. Het is niet alleen maar oorlogje voeren, het is de bevolking helpen met de wederopbouw van een land dat getroffen is door een oorlog. Voor de veteranen zelf is deze dag belangrijk omdat er gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen, zich te kunnen uiten en hun verhaal kwijt te kunnen. Ook ontmoeten jonge veteranen de oude veteranen”, vertelt veteraan Peter Gerrits uit Doorn, die in 1993 uitgezonden is geweest naar Cambodja.

Waardering voor het werk wereldwijd DOORN - Zaterdag werd in Nederland voor de vijfde keer Veteranendag gevierd. Op deze dag kan de samenleving erkenning en waardering tot uitdrukking brengen voor het werk en de prestaties van veteranen. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug was een bijeenkomst die werd bijgewoond door veteranen hier woonachtig.

door Rob Verbraak

,,Als je in Nederland vraagt naar de eerste associatie die Nederlanders hebben bij het woord veteraan dan leert het jaarlijkse opinie-onderzoek van de Stichting Veteraneninstituut dat er antwoorden worden gegeven als ‘’oude vechtjas’, ‘Rambo’ of iemand die lang meegaat. Maar weinig mensen realiseren zich dat je het bij veteranen vandaag de dag ook kunt hebben over mannen en vrouwen van in de twintig. Er leven momenteel in Nederland zo’n 130.000 veteranen. Daarvan behoren er ruim 80.000 tot de categorie veteranen van de Tweede Wereldoorlog, de acties in het voormalige Nederlands-Indië, Korea en Nieuw-Guinea. Daarnaast kennen we ruim 45.000 zogeheten veteranen van vredesoperaties, die hebben gediend na Libanon in 1979”, aldus burgemeester Frits Naafs in zijn openingstoespraak.

Na deze toespraak volgde er een optreden van het Koninklijk muziekgezelschap De Harmonie uit Doorn onder leiding van dirigent Kasper Dik. Dit viel bij alle aanwezigen in de smaak getuige het enthousiast meebewegen op de muziek en het grote applaus. Vervolgens was het woord aan aalmoezenier Van der Vring die uitgezonden is geweest naar Macedonië, Irak en tweemaal Afghanistan. Hij vertelde over zijn ervaringen tijdens zijn uitzendingen.

Hierna was het tijd om met een drankje informeel ervaringen uit te wisselen en bekenden te ontmoeten. De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd bestaande uit de zogenaamde ‘’Blauwe Hap’, nasi met saté. ,,2009 Is het jaar van tradities en het goede van tradities is dat je ze in ere moet houden. De gemeente zal dan ook jaarlijks deze Veteranendag gaan houden. Als u na de maaltijd het Cultuurhuis verlaat, ontvangt u van de gemeente een mapje met postzegels van Veteranendag als aandenken. Op deze postzegels wordt een belangrijke periode uit uw leven weergegeven”, zei Naafs tot slot. .

advertentie
advertentie