P&P brengt porselein tot leven

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Kort voor haar vakantie rondde Marijke Frank de laatste twee workshops van dit seizoen af. Twee groepen van 6 deelnemers, hielden zich intensief bezig met de schijnbaar moeilijke materie van het fijne porselein schilderen.

Porselein schilderen kan bij Amerongs Atelier AMERONGEN - Atelier P&P, Paint and Porcelain, geeft cursussen en workshops om snel te leren porselein schilderen. Op eigen borden, schalen of tegeltjes. Of op voorwerpen die in het atelier voorhanden zijn. Het is een plezierige, creatieve bezigheid die kleur geeft aan het ‘ kale’ porselein en wat fleur aan het leven. Met regelmaat organiseert Marijke Frank van P&P leerzame en praktische workshops in de grote boerderij aan de Overstraat 41.

door Manus van Gent

Eerst was er een korte theoretische en technische uitleg over de materialen, gereedschappen, soorten porselein en de pigmentpoeders. Meteen daarna ging men concreet aan de slag.

Deelnemers kozen zelf de objecten, zowel beelddrager als afbeelding, en begonnen met de voorbereiding.Via sjablonen werd de afbeelding op het voorwerp getekend, daarna begon het schilderen.

De een had het wat sneller te pakken dan de ander, maar de bemoedigende begeleiding van de schilderes stelde iedereen gerust. Bij de lunch waren de resultaten al opvallend. Het idee dat om 17.00 uur ieders prestatie gereed zou zijn om in de oven definitief te worden gebakken gaf de deelnemers extra motivatie.

Twee soorten porselein

Marijke Frank: ,,In porselein heb je grofweg twee soorten: het gewone witte porselein en het mooiere soort Bone China (China en Indonesië) en een meer naturel soort met een lichte crème kleuring. Liefst gebruiken we de laatste, daarmee krijg je het aantrekkelijkste resultaat.

Tegenwoordig werken we ook met porselein uit Limoges in Frankrijk omdat vormgeving en gebruiksvriendelijkheid van de voorwerpen wat minder formeel zijn.”

De workshop vervolgde met het aanbrengen van de kleurstoffen in het sjabloon, met een droog penseel. Daarna werd het schilderwerk opgeglazuurd. Tenslotte werden de kunstwerken in de oven geplaatst om bij 800 Celsius te worden gebakken. De cursisten konden hun creaties de volgende dag ophalen.

Atelier P&P werkt ook samen met bedrijven, bij teambuilding of bedrijfsfeesten. Ook voor kinderfeestjes en creatieve evenementen stelt P&P ruimte en mankracht beschikbaar en voor werk in opdracht (voor jubileum- of verjaardag geschenk) vind men in P&P een originele partner.

Informatie

Mensen die geïnteresseerd zijn in de activiteiten van Painting&Porcelain kunnen terecht op de website: www.atelierpenp.nl. Voor verdere vragen kan er naar P&P gemaild worden: info@atelierpenp.nl.

advertentie
advertentie