Voorstel voor ‘Boerderij van het jaar’

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Onze gemeente is heel rijk aan boerderijen. In diverse soorten en maten vind je van het uiterste puntje van Amerongen tot en met Driebergen de mooiste voorbeelden. Dwarshuisboerderijen, langhuisboerderijen, krukhuisboerderijen, keuterboerderijtjes en zelfs een enkele zogenaamde Limburgse hoeve is aanwezig.

Tijdens de voorbereidingen voor de Open Monumentendag van dit jaar drong het pas echt goed tot mij door. De boerderij is niet meer wat het was: een hoeveelheid land met gebouwen voor het uitoefenen van het beroep boer. Nee, de boerderij is een peperduur onderkomen voor mensen die buiten willen wonen. En die hoeveelheid land, ja, wat doe je daar zoal mee? Voor een symbolisch bedrag verkopen aan het Utrechts Landschap opdat het toegevoegd kan worden aan de vervolmaking van onze ecologische hoofdstructuur. Of verhuren aan de almaar toenemende groep paardenliefhebbers, de vereniging van Veluwse Landgeitenfokkers (ja heus), of, als men het echt niet meer weet, hobbyboer worden.

Een competitie voor de mooiste boerderij van de heuvelrug is niet moeilijk; in 2000 werd de boerderij de Cruyvoort in Maarsbergen uitgeroepen tot de mooiste. En welzeker, dat is een schitterende, vakkundig gerestaureerde boerderij waarvan de oudste vermelding dateert uit 1717. Een heel fraai ‘ensemble’ zoals men dat noemt, want er hoort ook een bakhuis, een stal en een hooiberg bij die net zo zorgvuldig hersteld zijn. De enthousiaste bewoners gaven dit boerenerf zijn oude luister terug en zorgden ervoor dat ons nageslacht nog kan vermoeden hoe het er aan toe ging op zo’n bedrijf. Dit voorbeeld is er een uit velen op de heuvelrug, maar - helaas - niet iedere boerderij valt in de prijzen.

Een boerderij die voor mij de prijs van de verwaarlozing verdient is ‘De Hucht’ in Overberg. Bij het zien van dit gebouw word je overvallen door de weemoed van totale verwaarlozing. Er is wat aan geprutst hier en daar, maar de originele status van het pand is niet aangetast. Nee, er gebeurde helemaal niets en zelfs de oude ‘plee’, een buitenshuis staand huisje met een houten plank-met-een-gat er in, is nog aanwezig. Je kunt er het vee nog bijna ruiken in de verlaten stal en met een beetje fantasie kun je de oude boer nog horen schuifelen op zijn klompen.

De Hucht ligt midden in een nieuw woonwijkje met de gelijknamige naam in Overberg. Bij toeval stuitte ik op een brochure van de projectontwikkelaar die de jaren dertig woningen om de boerderij plaatste. ‘Dorps wonen en bouwen’ luidt het verhaal: ‘Het grote erf van boerderij De Hucht bood Overberg de mogelijkheid van een kleine dorpsuitbreiding. De nieuwbouw ligt langs de buitenranden van het terrein, zodat de boerderij vrij in de ruimte kon blijven liggen….’.

Tsja, en verder dan ‘blijven liggen’ ging het verhaal niet. Die oudste boerderij van Overberg ligt er slecht bij, het terreintje dat ervoor restte is vervuild en er staat grof afval. Open Monumentendag is in september; nog alle tijd om een reddingsplan voor deze boerderij te bedenken en te starten……

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie