Verbeelding staat centraal

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Grenzend aan het grote bos- en weidegebied ten zuidwesten van Doorn, midden in een stiltegebied van landgoed Moersbergen, ligt het karakteristieke houten landhuis De Paddestoel. Het ruime huis dat gebruikt wordt voor vergaderingen, trainingen, exposities en concerten, werd in 1914 gebouwd als zomerhuis met atelier. Eigenaar en oprichter van de School voor Imaginatie, psycholoog Jan Taal, legt uit dat de bedoeling van deze dag is dat mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verbeelding. ,,Als je iets wilt veranderen, dan kan je het best uitgaan van het beeld dat mensen in zich hebben. Het gaat er om hoe mensen hiermee om kunnen gaan”, aldus de psycholoog. Achter hem in de tuin geeft Patricia Deiters-Rahusen intussen haar workshop over bezieling, inspiratie, weerstand en angst. Met de ogen gesloten volgt een groep van ongeveer dertig personen geconcentreerd de aanwijzingen van Deiters op. ,,Je kijkt als een kind naar jouw beeld van inspiratie. Luister er zorgvuldig naar …”. Alleen het geluid van vogels verbreekt de stilte in de tuin.

DOORN - Imaginatie, muziek en theater stonden centraal op de Dag der Verbeelding, die op zondag 21 juni in Villa de Paddestoel, op landgoed Moersbergen georganiseerd werd. Van tien tot zes uur organiseerde de School voor Imaginatie uit Amsterdam op deze idyllische plek een bijzonder programma met workshops, toepassingen en werkvormen bestaande uit muziek, dans, theater, beeldende kunst, lezingen en overdenkingen.

door Caro van den Berg

Spookje

Een ander in het oog springend tafereel op deze dag is de zandtafel presentatie van kinder- en jeugdtherapeut Lisette de Kruik uit Den Dolder. De zandtafel, een houten tafel met in het midden zand, wordt gebruikt bij therapie, waarbij allerlei figuurtjes van dieren tot bomen, mythische figuren tot zelfs een spookje gebruikt kunnen worden. ,,Met deze tafel kunnen klachten uitgebeeld worden. Zo komt er een voorstelling in het zand waarover je vragen kan stellen”, legt De Kruik uit. ,,Bij het werken met deze beelden worden onbewuste motieven en gevoelens zichtbaar en daarmee toegankelijk”. Ze benadrukt dat een kind op deze manier al spelend tot verwerking en zelf oplossing van het probleem kan komen. En terwijl in de keuken door eigenaresse Patricia Flore de lunch wordt bereid legt de therapeut uit dat soms met eenvoudige middelen een oplossing voor problemen gevonden kan worden. ,,Een olifantje in je broekzak kan een kind soms al zekerheid bieden.’’

advertentie
advertentie