Maria Letiche schildert de mens zoals hij is

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Behalve schilderijen van - overwegend bejaarde - mensen hangt er ook een selectie van haar hondenschilderijen. ,,Omdat het onderwerp ‘vergrijzing’ misschien wat zwaar is voor deze ruimte. Ook bij de weergave honden wil ik de menselijke sfeer erin brengen. De zieke, show, dames en verschikte blikken kijken de bezoeker van de expositie aan.”

MAARN - ,,Ik wil de mens niet mooier maken, maar wel tot zijn recht laten komen. Jezelf zijn wordt in de huidige maatschappij steeds moeilijker. Voor de mensen die ik heb geschilderd is deze druk weggevallen, ze zijn zoals ze zijn.” Aan het woord is Maria Letiche, haar schilderijen zijn nu in de Twee Marken te zien.

door Monique José Timmermans

Na een serie baby-schilderijen is Letiche nu bezig met een opdracht voor Humanitas: het schilderen van bejaarden ten behoeve van een boek ,,Bij de babies is het zo dat zij niets verbloemen, ze zijn zoals ze zijn. Vooral hun houding is kenmerkend, bij bejaarden krijgen de gezichten met de jaren hun eigen tekening in rimpels. Het worden geen portretten, een één-op-één weergave is vooral techniek. Ik wil de sfeer, de eigenheid overbrengen.”

,,Om dat te bereiken praat ik eerst met de mensen om ze te leren kennen en maak foto’s. Ik werk vanaf de foto’s omdat ik me dan beter kan concentreren. Eerst de basis en dan eroverheen werken, meestal 2 lagen maar soms kost het 4 à 5 lagen om het doorleefde in het portret weer te geven. Het moment dat de persoon op het doek gaat leven is genieten.”

,,Inmiddels heb ik een aantal werken voor Humanitas klaar (die hangen niet in De Twee Marken). De geportretteerden reageren heel positief. Deze mensen komen vaak uit een sociale klasse die niet vertrouwd is met kunst en zij hebben zeker nooit een portret van zichzelf gezien. Met hen overleg ik of het portret wel of niet in het boek zal worden opgenomen en of ze het origineel zelf willen hebben. In dat laatste geval verkoop ik het tegen lage prijs, zodat ze ook echt de kans hebben om het te kopen. Kunst moet meer onder de mensen komen, het hoort thuis in het dagelijks leven.”

De weg die Letiche is ingeslagen met haar schilderwerk is een verlengde van de studie psychologie die Letiche volgde voorafgaand aan haar kunstgerichte opleidingen. ,,De interesse in en zorg voor de mens staat centraal.” marialetiche@gmail.com.

advertentie
advertentie