Met Desert-Cops naar Gambia

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Vanzelfsprekend gaat Henk de Man niet alleen op reis. Hij is een van de 25 politieagenten die in totaal 7 auto’s en 10 motorfietsen naar Banjul/Gambia brengen namens de Stichting Desert-Cops. De voertuigen worden in Gambia gedoneerd aan de stichting Riders for Health, een onafhankelijke, niet politieke organisatie die zich in Afrika inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg in nauwe samenwerking met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Voertuigen en motoren voor lokale artsen MAARSBERGEN - ,,Het goede doel en het avontuur op zich trekken mij.” Dat is in één korte zin de motivatie waarom Henk de Man uit Maarsbergen 17 oktober vanuit Den Haag vertrekt om een auto naar Gambia te brengen en deze vervolgens daar achter te laten voor de lokale artsen. ,,Met deze auto met vierwiel aandrijving kunnen de artsen de binnenlanden van Gambia in waar rijen mensen bij een dokterspost wachten op medische zorg.”

door Monique José Timmermans

De Man: ,,Deelnemen is niet vanzelfsprekend, er waren circa 70 aanmeldingen en na diverse testen viel een groot deel af. Bovendien moet iedere deelnemer een sponsorbedrag van € 7.500,- meebrengen om de benodigde brandstof, injecties, papieren enzovoort te bekostigen. In de afgelopen 15 maanden die ik als deelnemer genoteerd sta, heb ik meer dan het benodigde bedrag bijeen weten te krijgen door donaties van bedrijven en particulieren en bijvoorbeeld het organiseren van een woestijnrace voor collega’s.”

Zevenduizend

,,We rijden de bijna 7.000 kilomter in een team van twee motoren met berijders en een collega en ik in de auto. Dagelijks moeten we elkaar treffen bij het slaapadres in Europa van de International Police Association, vanaf Marokko in de woestijn. Zeker vanaf Zuid-Marokko wordt het gevaarlijker, we zullen elkaar ook overdag niet uit het oog verliezen. Bovendien zitten de bagage van alle vier en reserveonderdelen in de auto.” ,,De druk van rijden, eten, slapen, pech oplossen en de ervaring om met mensen om te gaan onder andere omstandigheden, dat trekt me aan. En daarnaast natuurlijk de omstandigheden zelf, de extreme dingen die je tegen gaat komen, maar ook de gezelligheid van de collega’s onderling en het contact met de lokale bevolking. Ik ben iemand die tijdens zijn vakantie thee gaat drinken in de plaatselijke kroeg.”

De tocht zal bijna vier weken in beslag nemen. ,,Het is de bedoeling dat alles heel aankomt en nog minstens drie jaar gebruikt kan worden. Dus niet crossen in de woestijn à la Parijs-Dakar. We worden trouwens wel gesteund door mensen die aan die rally hebben deelgenomen. Tijdens de recente trainingsdag op een zandafgraving in Landgraaf hebben we van hen instructie gekregen en zo zijn er meer die ons in natura steunen met bijvoorbeeld banden of olie of een zeecontainer waarmee onderdelen naar Gambia gaan.”

De voorbereidingen en de reis zijn te volgen op de website www.desert-cops.nl (onder deelnemers/auto’s is Henk de Man te vinden). Tijdens de Heuvelrugloop staat de auto van Henk de Man in het centrum.

advertentie
advertentie