Duizenden padden veilig over

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

,,Men vraagt ons vaak of we hier niet te veel padden krijgen en het niet uit de hand loopt. Ik wil iedereen verzekeren dat daarvoor geen enkele aanwijzing of bewijs bestaat. Het gaat goed met onze padden. Die ideeen zijn kennelijk gebaseerd op sentiment. De pad zou griezelig, onaangenaam, schadelijk en zelfs giftig zijn. Men beschouwt de pad als ongedierte. Niets is minder waar. Onbekend maakt onbemind. Padden zijn nuttige dieren, want zij eten alleen onaangename insecten, zoals muggen, vliegen, slakken, pissebedden en spinnen. Onze 15000 padden eten samen per nacht zo’n 163 kg insecten op en bewijzen ons daarmee een grote dienst”, aldus Fikkema.

Marita Flikkema zet zich in voor de padden AMERONGEN/LEERSUM - De voortplanting en het behoud van duizenden nuttige ( bos)padden in het heuvelruggebied wordt sinds 1997 ondersteund door de werkgroep Paddentrek van de vereniging Dorp en Natuur. Via een ingenieus overzetsysteem langs de weg worden tijdens de paddentrek, in maart en april, duizenden padden gespaard voor het verkeer, om alsnog veilig hun paringsgebied te bereiken. Marita Flikkema, van de werkgroep, vertelt over de paddentrek.

door Manus van Gent

Ze vervolgt: ,,Ze hebben ook andere verdiensten: zelf worden ze geconsumeerd door ringslangen, diverse vogels, egels, dassen en zelfs roodborstjes. Noem het ‘the circle of life’. Het kwelmoeras aan de Nederrijn is een duidelijke factor bij de toename van de paddenpopulatie. Het is de ideale paringsomgeving; en ook andere fauna in dit aangelegde watergebied zijn snel in aantal en soort toegenomen.”

Volgens Flikkema kunnen de padden op de Heuvelrug geen enkele kwaad. ,,Onze inheemse paddensoorten, de Bufo Bufo en de zeldzamere Rugstreeppad zijn volmaakt onschuldig en kunnen geen enkel kwaad. Integendeel: ze bijten of steken niet, ze eten geen planten of bollen uit de grond, maken geen gaten in de dijken en brengen geen ziektes over. Ze zijn absoluut niet giftig en we hebben ze hard nodig in onze natuurlijke omgeving. Laten we blij zijn dat er in ons gebied zoveel padden leven, zo’n 20.000, we schrikken toch ook niet van het feit dat er hier 40.000 vogels vertoeven? We moeten ons wel realiseren dat van de miljoenen kleine padjes uit het voorjaar er maar enkelen overleven. De harde wetten van de natuur, zeg maar. En die houden de populatie stabiel, samen met de seniorenpadden die wel 20 jaar oud kunnen worden, als ze zich redden”, aldus een gepassioneerde Flikkema.

In de maanden februari, maart en april is Flikkema met vele andere druk geweest. ,,Langs de weg zijn netten aan palen en emmers geplaatst, in februari, ieder jaar weer. Als de padden in het bos ontwaken, zodra het warmer wordt, gaan er tweemaal daags vrijwilligers de emmers inspecteren en brengen de daarin gevluchte padden naar de overkant. Heel dankbaar werk, en ook erg kameraadschappelijk. Zo hebben we het afgelopen seizoen meer dan 16.000 paringsgeneigde padden veilig overgezet. En nog eens 10.000 weer terug naar het bos, na de voortplanting in het watergebied.”

u Meer informatie op www.dorpennatuur.nl.

advertentie
advertentie