Het geheugen van De Paddestoel

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Deze week, om precies te zijn op 13 juni opent in De Paddestoel de tentoonstelling ‘Soft Voices’, een tentoonstelling met werk van de kunstenaar Anna van Suchtelen. Zij liet zich inspireren door de geschiedenis van het houten huis De Paddestoel, dat als een sprookjesverschijning opdoemt in het bos van Moersbergen. Anna van Suchtelen (1961) voltooide haar studie Nederlands met als bijvak kunstgeschiedenis in Groningen voordat zij aan de University of California in San Diego de beeldende kunsten als ambacht ging studeren. Inmiddels exposeerde ze op tal van plekken in de wereld en staat haar naam genoteerd bij een aantal prachtige projecten en installaties.

In Doorn staat een huis en dat huis heet De Paddestoel en in die paddestoel zetelt een galerie. Een heel bijzondere galerie wel te verstaan. Hedendaagse kunst is er te zien van belangrijke kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Speciaal voor De Paddestoel maakte ze uitvoerig studie van de historie van het grote huis waarvan de bouw in 1913 van start ging.

Voornamelijk kwallen

De bouw van De Paddestoel hangt nauw samen met de bouw van Het Witte Huis (Moersbergselaan 1) dat er vlakbij staat. Dat huis werd rond 1900 gebouwd door P.F.Hubrecht. Toen deze in 1902 overleed liet zijn zoon, de beroemde hoogleraar dierkunde en embryologie A.A.W. Hubrecht, De Paddestoel bouwen als zomerhuis voor hem en zijn vrouw. Deze Hubrecht was zo beroemd, dat de Universiteit van Utrecht zelfs een ‘Hubrecht Laboratorium’ heeft.

Als studiemateriaal kocht hij in 1882 een collectie van 90 glasmodellen van ongewervelde dieren, voornamelijk kwallen. De modellen waren gemaakt door glasblazers uit Bohemen, toen zeker de beste in hun vak ter wereld. Na de dood van Hubrecht en zijn echtgenote werd deze unieke collectie teruggevonden op de zolder van De Paddestoel, in een kamer die -heel toepasselijk - ‘Het Glasmodel’ werd genoemd.

Anna van Suchtelen pakt de draad van de glascollectie weer op door de historie van het huis, de familie Hubrecht en het glas te vertalen in haar eigen werken in glas. ‘Soft voices’, zachte stemmen uit het verleden spreken weer in een hedendaagse vorm die Van Suchtelen er aan gaf. Haar speurwerk en onderzoek naar ‘Het geheugen van het huis’ resulteerde in een nieuwe collectie glas waarvoor zij als uitgangspunt een slak koos. Het glas van de beroemde Boheemse glasblazersfamilie Blaschka is hiermee uit de anonimiteit getreden.

Zo ook de vorige eigenaar van de collectie, professor Hubrecht, die een belangrijk aanhanger was van Darwins evolutietheorie. Daarom ook vertrekt de tentoonstelling op 20 juni weer uit Doorn om gezien te worden in het Utrechts Universiteitsmuseum en het Museum Boerhaave in Leiden.

Van 13 tot 20 juni kunnen wij deze bijzondere tentoonstelling bekijken in De Paddestoel in Doorn, Moersbergselaan 3. Zie: www.paddestoeldoorn.nl

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie