Cursussen voor jong en oud

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Nieuws

In het nieuwe theaterseizoen komt er een opstapplaats voor de Theaterbus in Driebergen, bij Woonzorgcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat. Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe programma en het belooft weer een spetterend theaterseizoen te worden. Eind augustus valt het nieuwe programma bij alle inwoners van Doorn en Driebergen in de bus.

Cursussen

u Zomercursus filosofie: Het Filosofische Dier en zijn Spiegelbeeld.

Al zolang er mensen bestaan zijn er mensbeelden. In alle soorten en maten. Zo is er het idee van de mens als geschapen naar het beeld van God en als de kroon der schepping. Dat is moeilijk meer vol te houden, lijkt me. Dan voel ik meer voor de typering van de mens als een wezen dat kan lachen en huilen. Of beter nog, als een wezen dat kan spelen. Die laatste kwaliteit deelt de mens met dieren. Sommige filosofen gaat dat niet ver genoeg. Ze typeren de mens als een roofdier. Dat gaat mij dan weer te ver. Maar dat er iets dierlijks in de mens zit is duidelijk. Aristoteles omschreef de mens als een redelijk dier. Anderen hebben het zelfs over een ‘filosofisch dier’. Dat filosofische zit kennelijk niet in ieder dier. Maar blijkbaar zit er wel iets dierlijks, iets irrationeels in ieder mens. Dat maakt de mens tot het enige dier met een zelfbeeld. Dat beeld bepaalt hoe mensen zich gedragen. Het dan ook geen kwaad daarbij stil te staan. In deze korte zomercursus nemen we de mens en zijn pogingen zich, in zijn zelfbeeld, te onderscheiden van het dier onder de loep. (Tegen een geringe vergoeding is na elke bijeenkomst een uitgebreide samenvatting beschikbaar.)

Locatie: Gebouw De Vijver, Driebergen. Donderdag 2, 9 en 16 juli 2009, van 10.00 - 12.00 uur, prijs € 35,-. Inschrijven bij het Inschrijfbureau, geopend ma-vrij van 9.00-11.00 uur. Tel. 0343 523011

u Zomerschool: Odysseus. Op vrijdag 17 juli is er een studiedag over Odysseus. De studiedag wordt verzorgd door Dr.Hein van Dolen, vertaler, publicist, classicus en Byzantinoloog.

De Odyssee is onbetwistbaar een van de fraaiste dichtwerken die ooit zijn geschreven.

Sinds het ontstaan van dit werk, waarschijnlijk rond 725 v.Chr., zijn talrijke studies verschenen die de persoon van de dichter, Homerus, en zijn twee heldendichten, Ilias en Odyssee, betreffen. De geboorteplaats, het leven en de werkwijze van deze begaafde ‘bard’ zijn altijd onderwerp van discussie geweest, maar ook de vraag of beide boeken wel van zijn hand waren. Op deze studiedag staan de Odyssee en de held Odysseus centraal. Aandacht zal worden besteed aan zoveel mogelijk facetten van de dichter en het dichtwerk. Een inleiding wordt gegeven over de persoon van Homerus en zijn twee epen, zijn genie, en de opzet van het geheel.

Vervolgens komt het dagelijkse leven ten tijde van Homerus aan bod: hoe woonde men, wat werd er gegeten en gedronken, hoe kleedden de mensen zich en heeft Homerus de schrijfkunst beheerst? Aan de persoon van Odysseus zal uitgebreid aandacht worden besteed, zijn wederwaardigheden, karakter, uiterlijk en dood.

Daarna komen de reizen van Odysseus en zijn zoon aan de orde. Aan de hand van dia’s worden de plaatsen bekeken waar deze twee mannen zouden zijn geweest. Tal van theorieën worden besproken die er in alle eeuwen zijn geopperd over de locaties van Odysseus’ zwerftochten.

Locatie: Welnúh, Gebouw De Vijver, Vijverlaan 10, Driebergen.Tijd: van 10.30 – 15.30. Kosten € 30,-, inclusief koffie, thee, lunch. Om de lezingen van de Zomerschool bij te kunnen wonen, is inschrijving noodzakelijk. Dit kan via de website www.swd-driebergen.nl of bij het inschrijfbureau in gebouw De Vijver. De brochure kunt u opvragen bij Welnúh Driebergen, 0343-523011 (ma–vrij 9.00–11.00 uur), of raadplegen op www.swd-driebergen.nl.

BoodschappenPlusBus

u Driebergen. Met de BoodschappenPlusBus van de stichting Welnúh worden uitstapjes georganiseerd voor kleine groepjes senioren, met begeleiding. Wilt u mee of eerst meer weten? Bel van maandag tot en met vrijdag van 09.00-12.00 uur (0343) – 523009. U dient minimaal 2 dagen van tevoren te reserveren.

u Ezelsociëteit Zeist en koffie bij Figi op donderdag 18 juni

De ezelsociëteit is een opvangcentrum voor bejaarde ezels, ezels met een handicap of ezels die extra aandacht nodig hebben. Rondom de stallen ziet u hoe de ezels worden verzorgd, hoe ze met elkaar omgaan. Er zijn werkezels die van een rustige oude dag genieten. Tevens vindt u er een winkeltje, waar u ezelinnenmelk kunt kopen, dit maakt u 10 jaar jonger! U wordt gehaald tussen 9.00 en 10.15 uur en rond 14.30 uur bent u weer thuis; kosten € 8,-.

u Bloemenmarkt Amersfoort met pannenkoeken bij restaurant Bergzicht op vrijdag 19 juni

Iedere vrijdagmorgen is er in Amersfoort de bloemenmarkt waar u tussen de geuren en kleuren uw keuze kunt maken. We sluiten de ochtend af bij het sfeervolle restaurant “Bergzicht”met een pannenkoek. U wordt gehaald tussen 9.00 en 10.15 en rond 14.30 uur bent u weer thuis; kosten € 7,-

Vacaturebank

Het Steunpunt vrijwilligerswerk van Welnúh onderhoudt een vrijwilligers vacaturebank. Deze geeft een overzicht van al het vrijwilligerswerk dat er te doen is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen er gratis een vacature op zichtbaar maken. Mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen kunnen d.m.v. de vacaturebank kijken welk type vrijwilligerswerk hun het meeste aanspreekt. De vacaturebank is te vinden op www.swuh.nl onder het kopje Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Jongeren

Gratis introductietraining Weerbaarheid voor meisjes. Dinsdagavond 16 juni is er van 19.00 tot 20.45 een gratis introductietraining weerbaarheid in Djoi op Engweg 24E in Driebergen. Bij deze training wordt de basis gelegd van mentale- en fysieke weerbaarheid. Er wordt aandacht besteed aan je houding, uitstraling, opkomen voor jezelf en aan gevecht-en verdedigingstechnieken. De training is voor meiden tussen de 10 en 14 jaar. Sportieve kleding vereist. Aanmelden kan tot donderdag 11 juni 16.00 uur, door te mailen naar J.Veenendaal@meanderomnium.nl of te bellen naar 0343- 520573.

Colofon

Welnúh Doorn, Driebergen, Leersum, Amerongen, Maarn, Maarsbergen en Overberg

Hoofdkantoor: Cultuurhuis Pleiade, Kerkplein 10, 3941 HV Doorn

Postadres: Postbus 10, 3940 AA Doorn

Telefoonnummer 0343 523000

Website: www.welnuh.nl

E-mail: info@welnuh.nl

advertentie
advertentie