Vakwerk in houtsnijatelier

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Al sinds 1993 heeft Elshuis zijn eigen atelier. Eerst in Amsterdam, nu alweer zes jaar in Maarn. ,,Het grote verschil is dat ik nu meer klanten uit het hele land heb. Men komt niet graag in Amsterdam langs, ben je daar gevestigd dan komen je klanten ook daarvandaan. De opdrachtgevers die ik heb zijn divers, zakelijk en particulier. Ik doe restauraties van meubelstukken, maar ook van bouwornamenten zoals je ziet bij grachtenpanden of de huizen van de Zaanse Schans waarvoor ik een aantal dingen heb gemaakt. Daarnaast lijsten van schilderijen of spiegels als restauratie, maar ook naar nieuw ontwerp.”

Ubald Elshuis restaureert groot en klein hout MAARN - Een werkbank met de poten in de houtkrullen, beitels en gutsen in de aanslag: in het houtsnijatelier van Ubald Elshuis aan de Maarnse Grindweg 12F in Maarn wordt gewerkt. Op de werkbank ligt nu een lijst waarop een patroon met bloem- en bladvormen is getekend, die deels al uitgesneden zijn. Maar ook bouwornamenten vullen de ruimte.

door Monique José Timmermans

,,Het is juist die diversiteit die het werk aantrekkelijk maakt. De afwisseling tussen de grote ornamenten en het fijne werk, het inpassen in een geheel of juist iets totaal nieuw maken. Verschillende doelen vragen ook om verschillende houtsoorten die elk weer hun eigenschappen hebben. Het is een vak waarin je nog dagelijks in de praktijk leert. Zo had ik laatst een enorme replica van een VOC-schip onder handen. Heel precies en fijn werk om dat te restaureren.”

Opleiding

,,In Nederland bestaat geen echte opleiding tot houtsnijder, zoals in België, Frankrijk, Italië en Duitsland. Ik heb na de LTS cursussen gevolgd en ben op een atelier als stagair gaan werken, omdat ik met hout verder wilde. Daar ben ik ook in dienst gekomen en daarna heb ik bij andere ateliers gewerkt. Met diverse cursussen in binnen- en buitenland is het vakmanschap gekomen. In Venetië bijvoorbeeld, gedurende drie maanden met cursisten en ‘oude rotten’ uit Europa het vak leren in theorie en praktijk. Dat laatste ging met handen en voeten, prima want juist gevoel en materiaalkennis zijn zo belangrijk, daarmee onderscheidt de vakman zich.”

,,In Nederland zijn ongeveer 10 houtsnijders zoals ik actief. Het belang werd onderschat, maar met bijvoorbeeld een restauratie als die van het Paleis op de Dam realiseerde men zich hoeveel materiaalkennis en vaardigheid er bij ambachtslieden zit en daardoor stijgt de waardering weer. Zo ben ik lid van het restauratieconvergent, ieder lid heeft z’n eigen vakgebied. Toch komen we vergelijkbare problemen tegen, of het nou uurwerken, meubels, schilderijen, email of smeedijzer is. Recent presenteerden we ons ook gezamenlijk op de restauratiebeurs die tweejaarlijks in Den Bosch wordt gehouden.”

Over de mogelijke plannen voor herontwikkeling van het terrein waar onder andere het atelier zich bevindt maakt Elshuis zich nog niet te veel zorgen. ,,Alhoewel een vergelijkbare ruimte tegen een gunstige prijs moeilijk te vinden zal zijn.”

Meer informatie: tel. 0343-441041 of www.ubaldelshuis.nl.

advertentie
advertentie