Plaats voor iedere recreant in het Nationaal Park

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Veel recreanten vertoeven graag in bos, heide en uiterwaarden tussen Driebergen en Rhenen. Vanwege zijn ligging nabij de Randstad zal dit prachtige natuurgebied in de toekomst steeds meer bezoekers tegemoet kunnen zien. Om de altijd vooropgestelde recreatieve natuurbeleving te behouden ontkom je daarom niet aan een goede regulering. De uitstraling en herkenbaarheid, die versterkt wordt door één en hetzelfde type bord zal de uitgestrektheid van ons Nationaal Park zichtbaarder maken. Door de (overigens beperkte) variatie in tekst en beeld blijven de vele terreineigenaren niettemin betrokken partijen. Op ieder bord zijn de wandelaar en ‘honden aangelijnd’ vaste verschijningen. Wandelaars kunnen overal komen en honden moeten aangelijnd, tenzij het bord een apart pictogram bevat met ‘honden mogen hier los’. Op de flyer die binnenkort onder alle huishoudens op de Heuvelrug wordt verspreid staan bijvoorbeeld een zestal hondenlosloopgebieden in de driehoek Leersum Overberg- Elst. Gebieden waar honden, fietsers en paarden uitdrukkelijk verboden worden in de terreinen zijn aangeduid met een rood kruis door het betreffende pictogram. In alle gevallen is dit verbod bedoeld om de kwetsbare natuur, zoals rustgebieden voor vogels en terreinen waar reeën en dassen voorkomen te ontzien. Van Notten motiveerde deze ‘spelregel’ door te wijzen op de verontrustende stijging van het aantal aanrijdingen met reewild. Om er op te laten volgen. ,,De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat speciaal de categorie terreinfietsers iets van hun vrijheid zullen kwijtraken.” Feitelijk wordt dat niet veroorzaakt door deze uniforme voorwaarden voor ons Nationaal Park, maar door een nieuw wettelijk Rangschikkingsbesluit van de Natuurschoonwet dat medio 2007 landelijk van kracht is geworden. Daartegenover staat dat in ons Park door de jaren heen veel wegen voor gemotoriseerd verkeer zijn afgesloten. Het Let de Stigterpad is inmiddels door fietsers al volop in gebruik genomen naar eigen waarneming van de spreker. Verder zijn door Staatsbosbeheer twee tracés, speciaal voor ATB-ers, van 16 respectievelijk 7 kilometer aangelegd rond Amerongen.

Onthulling nieuwe toegangs- borden NPUH HEUVELRUG - ,,Vandaag 25 mei hebben we binnen ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met de invoering van uniforme toegangsvoorwaardenborden, een mijlpaal bereikt.” Zo opende de heer Mr W. J. P. van Notten, waarnemend voorzitter van het Overlegorgaan van het Park, de officiële onthulling van het eerste toegangsbord bij het Boshotel in Overberg. De spreker vertrouwde erop dat met de eenduidige bebording het genieten van het Park voor de toekomst in goede banen geleid blijft.

door Kees de Kroon

Een bijdetijds kwaliteitshandboek ‘Handhaving’ zal de circa vijftien ordehandhavers in staat stellen eensgezind te controleren en te harmoniseren. Tot medio juni zal voorlichtend worden opgetreden. ,,Wie daarna nog bewust een ‘loopje ‘ neemt met de spelregels zal daaraan thuis aan herinnerd worden”, aldus de coördinator handhaving.

advertentie
advertentie