Onderscheiding voor Wim Middelplaats

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,Deze onderscheiding krijg je niet zomaar,’’ vertelt Frans Groot. ,,De aanvraag moet via het Bisdom Utrecht lopen. Toen ik informatie inwon over de procedure, kreeg ik een wat formele reactie. Stuur alle gegevens maar op dan zullen we de aanvraag verder in behandeling nemen. Dat hebben we dus gedaan en tot mijn grote verbazing kreeg ik daarop een telefoontje uit Utrecht met de mededeling: ‘Deze gaat naar Rome’, daar hoeven we niet lang over na te denken.’’ En daarmee was de procedure in gang gezet.

LEERSUM - Voor de derde keer in het 45-jarig bestaan van de R.K. parochie Sint Andries heeft één van de parochianen de Pauselijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ ontvangen. Vice-voorzitter Frans Groot mocht de verraste Wim Middelplaats de versierselen opspelden tijdens de viering op zondag 17 mei omdat deze 38 jaar lang onafgebroken zijn inzet toonde voor de St. Andriesparochie.

door Jan Meijer

Kerkinterieur

Groot vertelt: ,,Wim Middelplaats (84) is sinds 1970 actief als koorlid en vrijwilliger op allerlei gebied in onze parochie. Hij was een aantal jaren, vrijwillig en geheel pro deo, waarnemend dirigent van het gemengde koor, waarvan hij altijd de stuwende kracht was. Hij was 15 jaar bestuurslid van het koor, acht jaar lector en een even lange periode lid van de werkgroep liturgie.’’ Middelplaats is een creatief kunstenaar en heeft zijn capaciteiten op dat gebied ook ingezet. Als lid van de commissie ‘Stijl en entourage’ heeft hij zich ingezet voor verfraaiing van het kerkinterieur. ,,Een prachtige reliëfafbeelding van een pelikaan met jongen, als symbool van de liefde van Christus; een altaarornament van tapijt, geïnspireerd op ‘Ik ben de wijnstok, mijn Vader de wijngaardenier’ en de kruisweg bestaande uit 15 staties zijn alle van zijn hand sieren onze kerk,’’ aldus Frans Groot.

Het gezin van Wim Middelplaats was getuige van de uitreiking van de onderscheiding. Frans Groot: ,,Wim had niets in de gaten, want zijn vrouw Ans is op 18 mei jarig en hij dacht dat het ter gelegenheid daarvan was dat ze aanwezig waren.’’ De verbouwereerde decorandus was verrast en vereerd met de onderscheiding: ,,Ik dank allen die een aandeel hebben gehad in het realiseren hiervan.’’

advertentie
advertentie