Inzet voor behoud succesvolle vlooienmarkt

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Van Willigenburg: ,,Alle kraamhouders waren al aangeschreven en bewoners - maar ook toeristen - rekenen op de vlooienmarkt, we wilden het gewoon door laten gaan ondanks de gestegen kosten. Wethouder Wim van Wikselaar denkt met ons mee en doet onderzoek naar de legeskosten. Deze waren normaal ruim €50,- en nu ineens €512,50, daarbij komt ook nog de hogere precario die we per vier meter aan de gemeente moeten betalen. Ook de huur van toiletten, schoonmaken etc. is voor onze rekening.”

MAARN - Een lint van kraampjes slingerde vrijdag door het Tuindorp. Een diversiteit aan koopwaar werd aangeboden op de Schoollaan met zijstraten en het Burg. Everwijn Langeplein tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt. Hoewel de voorbereidingen op volle toeren draaiden, was het doorgaan van de markt lang onzeker. ,,De gemeente rekent veel hogere tarieven dan voorheen waardoor het financieel krap werd.”, aldus Gerard en Jolanda van Willigenburg van organisatiebureau Jo-Jo.

door Monique José Timmermans

Bezoekers waren onwetend van de perikelen achter de schermen en genoten al snuffelend tussen de koopwaar in de kramen van het vertier voor jong en oud.

Hobby

Het organiseren van de vlooienmarkten op vele locaties is voor het echtpaar Van Willigenburg een uit de hand gelopen hobby. ,,Twintig jaar geleden organiseerden we samen met Bert Renzelaar het eerste marktje op het BEL-plein. Het was een lokaal gebeuren, de bakker had een schiettent voor zijn deur, er deden veel lokale verenigingen mee en mensen verkochten koffie vanuit huis. Dat laatste mag nu niet meer.”

Jubileummarkt

Door de contacten ver buiten Maarn komen de kraamhouders nu overal vandaan. ,,Met de regels en kosten gaat het oude dorpsgebeuren eruit en komt er steeds meer commercie bij kijken. Dat is misschien jammer, maar helemaal geen markt zou echt zonde zijn. Vol enthousiasme gaan we door met het organiseren van de jubileummarkt op 8 augustus. Dan doen ook de brandweer en scouting mee en er komt een vuurspuwer.”

,,Om het ook dorps te houden mogen kinderen gratis op een kleedje hun spullen verkopen.”

Van Willigenburg: 0343-442962.

advertentie
advertentie