De Ossenwaard: al 30 jaar boerenkaas

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De moeder van Lagerweij maakte nog lange tijd kaas op de boerderij, maar op een gegeven moment is ze gestopt. Ze kreeg het te druk met andere werkzaamheden.

,,Vroeger werd er altijd kaas gemaakt op de boerderij. Voordat er melkfabrieken waren was dat heel gewoon. De boer melkte de koeien en zijn vrouw maakte de kaas. Vrouwen waren daar beter in, omdat ze de materialen beter schoon konden krijgen. Als er namelijk verkeerde bacteriën bij de kaas kwamen kon je de kaas wel weggooien, dan ging het stinken en was de smaak niet goed.” Johan Lagerweij weet waarover hij praat. Al tweehonderd jaar woont zijn familie op de kaasboerderij Ossenwaard in Werkhoven.

Toen Johan Lagerweij en zijn vrouw Greet in 1971 de boerderij overnamen werd er eigenlijk alleen nog kaas voor eigen gebruik gemaakt. Na een cursus ‘kaas maken’ leek het de familie Lagerweij toch erg leuk om de draad weer op te pakken. In 1979 begonnen zij met kaas maken op de boerderij. Johan maakte de kaas en Greet verkocht het in de winkel. Met de kinderen in de box of wagen op de deel in de buurt lukte dat prima. Aanvankelijk was het plan om de kaas aan een handelaar te verkopen. Dat bleek helemaal niet nodig want de mensen uit de regio (van Driebergen tot en met Wijk bij Duurstede) wisten de Ossenwaard van het begin af aan goed te vinden. ,,Eerst werd de kaas gemaakt in de schuur, die nu ingericht is als museum, maar dat was al gauw te klein. In 1983 verhuisden we de kaasmakerij naar de huidige locatie in de boerderij. Eigenlijk is er aan het proces van kaasmaken in de loop van de tijd niet zoveel veranderd. De gereedschappen zijn van andere materialen gemaakt, maar voor de rest is het nog precies zo als toen mijn moeder kaas maakte. Kaas is een mooi product. Van warme verse melk maak je iets in een paar uur tijd dat jaren goed blijft.”

Een kaasboerderij met sfeer

,,Natuurlijk maken ze in de fabrieken ook prima kaas. Maar wel van gepasteuriseerde melk. In de kaasindustrie en op de grote kaasboerderijen zijn het vaak de mannen die de kaas maken. Op de kaasboerderijen, het zijn er nog zo’n 400 in Nederland, wordt kaas van verse melk gemaakt. De mensen die bij ons kaas komen kopen, komen niet alleen voor de kaas. Ze komen voor de boerderij als geheel. Er is hier van alles te doen en te zien. We hebben koeien, varkens, kippen en zelfs een pauw”, aldus de trotse kaasboer.

Lagerweij vervolgt: ,, Onze klanten kunnen hier ook eieren kopen, die mogen ze zelf bij de scharrelkippen gaan halen. Vaak wordt het museum bezocht, waar mijn zus onder andere een grote verzameling oude werktuigen heeft tentoongesteld. Het gaat de bezoekers en klanten om het geheel van dingen. Veel mensen hebben we in de loop van de tijd goed leren kennen en daar heb je ook leuke gesprekken mee in en rond de winkel”

De opvolger?

,,Onze oudste dochter was zeven jaar toen ze op een stoof achter de weegschaal stond in de winkel om mee te helpen. Prachtig vond ze het. Nu staat onze kleindochter op die stoof. Ook meehelpen. Het zou mooi zijn als één van de kinderen, we hebben er acht, de kaasboerderij op den duur zou willen overnemen”, zo zegt Lagerweij even trots als hoopvol.

u De Ossenwaard, Molenspoor 6, Werkhoven. Meer informatie op: www.boerenkaas.nl

advertentie
advertentie