Prinses Firolien leert: ,,Pesten is niet leuk!’’

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Al jaren voert Elly Hellinga de regie van de voorstelling. ,,Het was voor mij best een bijzondere ervaring omdat de schrijfster meespeelde. Ik wist soms niet goed of ik met mijn ideeën wel aansloot op die van Marjon.’’ Hoe dan ook, het resultaat mocht er zijn en dat voelden de kinderen, ouders en belangstellenden goed aan, want de zaal was tot de laatste plaats bezet en het bord ‘uitverkocht’, gaf teleurgestelde gezichten bij de laatkomers.

LEERSUM - De jaarlijkse uitvoering van de Toneelgroep Meander was deze keer een wel heel bijzondere. Marjon Dobbe had niet alleen voor de tekst van het stuk ‘Prinses Firolien’ gezorgd, maar ook de liedjes en de muziek waren van haar hand. Verder speelde zij nog de rol van ‘het vrouwtje van de spiegel’ en zat zij in de schminkploeg.

door Jan Meijer

Nadat het doek was opengegaan werd de eerste verrassing al een feit: door middel van een lied stelden de spelers hun rollen voor en ‘zat je meteen in het stuk’. Ook de manier waarop de verteller de diverse scènes in elkaar liet overgaan hield de vaart erin. En zo begon de lijdensweg van de koninklijke hofdames, kok, verhalenvertelster en juf die het prinses naar de zin probeerden te maken. Maar Firolien had maar één doel: al deze goedwillende mensen pesten. Zelfs het feest dat voor haar verjaardag werd georganiseerd, kon haar niet bekoren en alleen als er iets misging, kon er een schaterlach af. De kinderen in de zaal genoten meer van het feest dan Firolien, omdat de actrices - behalve de koning werden alle rollen door vrouwen gespeeld - de accenten uitstekend aandikten.

,,Wat moet er van Firolien terechtkomen?’’ vroeg het wanhopige hofpersoneel.zich af. De oplossing werd aangedragen door een vrouwtje, dat een bijzondere spiegel het paleis binnenbracht. Het spiegelbeeld van Firolien kwam tot leven en ging Firolien pesten met haar eigen manier van optreden en hield haar zo letterlijk de spiegel met haar eigen gedrag voor. Toen Spiegelfirolien aan Firolien vroeg: ,,hoeveel vrienden heb je eigenlijk?’’ en zij na lang nadenken op nul uitkwam, was het doel bereikt: Firolien hield op met pesten, kreeg weer vrienden en via het slotlied duidelijk gemaakt dat pesten niet loont.

Het Meandertoneel kan terugzien op een geslaagde voorstelling.

advertentie
advertentie