Aurora uit Amerongen logeert in Maastricht

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Voor het grote plafondstuk en nog enkele grote portretten uit de Grote Zaal en de Bovengalerij van Kasteel Amerongen is een ingrijpende restauratie nodig. Alleen conserveren, dat wil zeggen reinigen van stof en vuil en vastzetten van losgeraakte verfdeeltjes, is voor deze werken niet (meer) voldoende om ze te behouden. Annefloor Schlotter is vijfdejaars student aan de postacademische opleiding tot restaurator van Historische Binnenruimten van de eerder genoemde SRAL. In het kader van haar afstudeerproject zal zij zich voornamelijk bezig houden met het herstel van het grote, ronde plafondstuk met de godin Aurora. Het doek waarop dit werk geschilderd is, is nu ontdaan van het ronde, houten raamwerk waarop het bevestigd zat.

AMERONGEN - Het ronde plafondstuk ligt er strak opgespannen bij op de eerste verdieping van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Achter een dikke glazen wand mag het publiek bekijken hoe restauratrice Annefloor Schlotter de kostbare werken, en met name de ‘Aurora’ uit het Kasteel Amerongen gaat conserveren en restaureren. Speciaal voor De Kaap mocht voor één keertje achter de glazen wand gekeken en gefotografeerd worden hoe de Stichting Restauratie Atelier Limburg in dit museum ruim een jaar aan deze klus zal werken.

door Nicole van der Schaaf

Aurora was de Romeinse godin van de Dagenraad die in de Griekse mythologie haar rol vervulde onder de naam Eos. Als godin van de Dagenraad staat ze iedere ochtend op om de duisternis te verjagen en het licht van de nieuwe dag aan te kondigen. Vooral in de kunst van de 17de eeuw waren zowel Aurora als Eos populaire onderwerpen voor o.a. plafondstukken die meestal een plekje vonden in de slaapkamer. De dames konden in diverse uitvoeringen geleverd worden. Bijvoorbeeld gehuld in een gouden mantel rijdend in een tweespan en onderweg rozenblaadjes uitdelend. Maar ze kan ook gevleugeld zijn en verschijnen in een straal van helder licht. Altijd echter zal deze godin zich laten vergezellen door een contrast van licht en donker, van dag en nacht. Pas over ruim een jaar zal de geheel herstelde Aurora terugkeren naar Amerongen. Ondertussen is zij dagelijks te bekijken in Maastricht.

u Bonnefantenmuseum Maastricht: Avenue Ceramique. Open di t/m zo 11.00-17.00 uur.

advertentie
advertentie