Van schets tot ontwerp

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Rob du Rieu kreeg een opleiding tot docent beeldende vakken, ging aan de slag als beeldend kunstenaar en docent maar vond pas echt zijn weg binnen de grafische vormgeving. ‘Ik kruip in de huid van mijn opdrachtgever en denk ‘hoe vertaal ik dat’ dat gevoel van de eigenaar van dat bedrijf of die organisatie’. Gebonden kunsten, dus kunst-in-opdracht in goede banen leiden vereist van de (grafisch)kunstenaar veel inlevings- en aanpassingsvermogen. Een vrij werkend kunstenaar moet alles zelf verzinnen en dan maar afwachten of die eigen fantasie ook een beetje verkoopbaar is. Du Rieu start meestal nog gewoon met de potloodschets en eindigt met een fraai digitaal product waar de klant vaak heel verrast mee is.

Rob du Rieu (1957) grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Naar Doorn

Via tal van opdrachten voor het maken van affiches en tijdschriften voor milieuvriendelijke organisaties in vrijwel het hele land, belandde Du Rieu uiteindelijk in het rustige Doorn waar hij sinds 1994 woont. Vorig jaar vestigde hij ook zijn bureau in Doorn waar hij in korte tijd diverse locale organisaties en bedrijven een ‘eigen gezicht’ gaf door middel van een huisstijl en een website. Enkele voorbeelden: Muziek in de Maartenskerk, Festival van de Heuvelrug, Kunst Route Maarn-Doorn, Kunst+Vliegwerk en, iets verder van huis: Papendal.

Uitwaaien

Naast zijn creatieve arbeid heeft Du Rieu ook een ‘buitenbaan’: hij runt twee antieke, houten vissersboten in Friesland. Kleine groepen kunnen met hem meevaren. ‘Om je hoofd leeg te maken’ zegt hij zelf, of ‘te netwerken, een nieuwe koers uit te zetten, een mooi verhaal te horen, vergeten eten te proeven, te tekenen of gewoon te genieten van wind en water’.

Rob du Rieu: 0343 42 03 19 of www.durieu.nl en voor wie varen wil: www.deoudezon.nl

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie