Een lezing om koud van te worden

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Met regelmaat organiseert de vereniging ‘Spreekbuis 50+’ boeiende lezingen en bijeenkomsten over thema’s die beslist voor een groter publiek interessant zijn dan de eigen doelgroep van die club. Rare leeftijd, die 50+ en wellicht ook wel een drempel voor de ‘oudere jongeren’ binnen die categorie. Natuurlijk zijn er heel specifieke problemen waar ouderen mee te maken krijgen: hulpmiddelen, de fiscus, de notaris, vervoer, veiligheid en verzorging. Ook die problemen worden met regelmaat op de bijeenkomsten van de Spreekbuis toegelicht. Maar waar het om gaat is toch de bijzondere lezingen over kunst, cultuur en natuur.

Pinguïns, zeeluipaarden, walvissen, zuidpoolkippen, ijsvisjes en de prachtigste vogels passeerden het scherm tijdens een spannende voordracht van bioloog drs. J. ten Berge.

De moeite waard dus voor ons allemaal; vijftig min of vijftig plus.

13 mei j.l. ging het tijdens de lezing in Doorn over de natuur en cultuur van Antarctica waar het lekker koud is, maar waar toch heel veel dieren - vissen, zoogdieren en vogels - een goed thuis vinden. Ten Berge reisde met een voormalig lichtschip, de ‘Europa’ een driemastbark, in de maanden maart en april van 2007 naar Antarctica. Dit enorme zeilschip kan zich blijkbaar gedragen als een ijsbreker; het heeft masten van wel 30 m hoog, 32 zeilen en er voeren 48 personen op in die maanden. Van dit aantal waren er 34 te gast op het schip, maar werden tevens ingeschakeld voor allerlei karweitjes. Zo moesten ze bijvoorbeeld met regelmaat vier uur wachtlopen om te voorkomen dat men in botsing zou komen met drijvende ijsbergen.

Men kreeg het er koud van toen Ten Berge vertelde dat er vaak niet meer dan 15% van een dergelijke ijsberg boven water zichtbaar is. Wat er kan gebeuren als de boot in aanvaring komt met de ijsreus laat zich raden!

Varen door Straat Drake

Het vertrekpunt voor deze avontuurlijke reis lag in het uiterste puntje van Zuid-Amerika. Via ‘Straat Drake’ maakte men de oversteek naar West Antarctica en vervolgens ging de reis verder via de kustwateren van het Antarctisch Schiereiland. Waar het mogelijk was mochten de gasten van boord en geloof het of niet, zwemmen behoorde ook nog tot de mogelijkheden. Er schijnt namelijk een bepaalde plaats te zijn waar het water een temperatuur kan bereiken van 30 graden als gevolg van het daar aanwezige vulkanisme.

Het landschap beschrijft Ten Berge als kaal, met puntachtige granieten rotsen en gletsjers die ijsbergen in allerlei vormen voortbrengen. Mooi maar ongenaakbaar.

IJs- en wederdienend was het een boeiende voorstelling die helaas nog door té weinig mensen gezien en gehoord is. Leden en toehoorders zijn welkom bij Spreekbuis 50+, en als je het programma voor de rest van het jaar ziet, zou ik als ik u was een paar jaar smokkelen met de leeftijd om in de buurt van die 50+ te komen. Dat mag best voor dit doel.

Opgeven Spreekbuis 50+ bij Gerda Rijken in Doorn: 0343 413 639

Nicole van der Schaaf met dank aan Theo Wagenaar

advertentie
advertentie