Daverende opening Landschappelijk Festival

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Wethouder Roy Pamboer opende het festival en tevens de tentoonstelling ‘Dolce Dolente’ in Galerie Il Sogno aan de Grote Overstraat. Maar daar bleef het niet bij; de middenstand en diverse kunstinstellingen en aanverwante organisaties hadden hun uiterste best gedaan om allemaal iets te laten zien dat geïnspireerd was op het landschap. In wel dertig etalages hing kunst en tot 21.30 uur was het mogelijk op de locaties ook iets te kopen. ‘Avondje Amerongen’ is zeker voor een ieder een geslaagde, vrolijke avond geworden. In café-restaurant ‘Buitenlust’ hingen geschilderde tabaksschuren van Arris Tijsseling samen met foto’s over hetzelfde onderwerp van Jan Kalff. Deze landschapsarchitect/fotograaf toonde echter zijn beste kunnen in de kleine, sfeervolle galerie van Atelier Skulp. Schitterende landschapsfotografie van Jan Kalff sloot hier naadloos aan bij de sierraden van Annette Boonzaaijer. En dit bleef niet bij de foto’s aan de wand en de sierraden in de vitrines. In enkele stukken ontmoette het grafisch oog van Kalff de edele metalen van Boonzaaijer. De door Jan Kalff gevonden stukjes leisteen werden door de edelsmid voorzien van een enkel detail in glanzend metaal en dat leverde een uniek, abstract juweel op. Ongetwijfeld is deze bijdrage in Amerongen een van de mooiste.

AMERONGEN - De opening van het festival ‘Kunstenaars en het landschap’ is een geweldig feest geworden met een letterlijk daverend slotakkoord in het Amerongse Buitenlust.

door Nicole van der Schaaf

Ook heel verrassend was een nieuwe ‘gelegenheidsgalerie’ naast het pand van Schworks. Roeland Schweitzer hing een kleurrijke selectie van zijn kleine landschappelijke werkjes gewoon buiten in een steeg. Veel publiek genoot van deze buitengalerie waarvoor gelukkig ook het weer zich goed gedroeg.

In Il Sogno hingen ingetogen lyrische abstracties van de Italiaanse schilder(es) Mirca Lucato. Het thema van deze tentoonstelling - landschap als reis - sluit aan bij het thema van het festival. Een dergelijke abstractie ontstaat vanuit de geest en een schilder kan die inspiratie als het ware voeden door op reis te gaan. Lucato geeft bij voorkeur een indruk van de heen- en terugreis van en naar de plaats waar zij al 25 jaar woont. De abstracties zijn introvert en suggestief en het kleur- en materiaalgebruik is heel professioneel.

advertentie
advertentie