Aanpassing Kerkplein nodig

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het linkse collectief maakt zich met name zorgen over de toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. Wilma Hielema, fractievoorzitter van GroenLinks, legt uit waar deze zorg vandaan komt. ,,Het schiet al aardig op met het Kerkplein in Doorn en we beginnen ons zorgen te maken over de toegankelijkheid van het plein voor mensen met een functiebeperking. We hebben signalen gekregen dat deze zorg bestaat. Zoals het plein er nu bij ligt is het voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een rollator slecht toegankelijk.”

Niet voldoende gedacht aan kwetsbare groep DOORN - Is het Kerkplein straks wel toegankelijk voor iedereen? De fracties van GroenLinks en de PvdA stelde deze vraag in een brief aan het college.

door Paul Nolens

Hielema doelt hierbij op de ruimte tussen de stenen en de grove structuur van de verharding. Hielema: ,,Voor mensen die slecht ter been zijn is het moeilijk lopen op dit plein. Ook voor mensen met een visuele handicap is het plein, zoals het er nu uitziet, onbegaanbaar. Er is geen blindenstrook te vinden. Bovendien zou een blindenstrook moeilijk te herkennen zijn vanwege de grove structuur van de stenen. De uitstekende vensters van het Cultuurhuis vormen bovendien een gevaarlijk obstakel. Blinden en slechtzienden kunnen hier tegenaan lopen.”

Het bezorgde raadslid vervolgt: ,,Het plein is bedoeld als ontmoetingsplaats voor alle inwoners. Nu worden groepen mensen buitengesloten, dat kan niet de bedoeling zijn. Wij hopen en verwachten ook dat hier serieus naar gekeken wordt. Misschien heeft de gemeente in het plan gedacht aan mensen met een functiebeperking, maar wij zien het niet. We hopen niet dat uiterlijk in dit geval de voorkeur krijgt boven functionaliteit. Wij willen ook een mooi plein maar het één sluit volgens mij het ander niet uit.”

De vragen van de twee partijen bleken terecht. Er was over dit onderwerp onvoldoende nagedacht door de gemeente. Wethouder Wim van Wikselaar laat in een reactie op de vragen van GroenLinks en PvdA weten dat de gemeente met enkele organisaties heeft gesproken over de inrichting van het Cultuurhuisplein. Het gaat hierbij om het Platform voor Mensen met een Functiebeperking en Bartiméus. Deze organisaties hebben ook kanttekeningen bij het ontwerp geplaatst.

De wethouder: ,,We hebben gesproken met de stuurgroep en de architect om tot een aanpassing van het plein te komen. Afgelopen vrijdag is er een proefstuk aangelegd. De voegen tussen de stenen worden opgevuld zodat er een stabielere ondergrond ontstaat en het plein voor iedereen goed toegankelijk wordt.Over de definitieve uitvoering wordt met de beide groepen nog overlegd. Het komt goed.”

advertentie
advertentie